Skip to main content

O Τραμπ «ακυρώνει» τη Σελήνη για να βάλει την αμερικανική σημαία στον Άρη

Τραμπ και Μασκ επιιθυμούν να στείλουν άμεσα μια αποστολή στον Άρη. πηγή φωτό (REUTERS/Brian Snyder)

Αναμένεται αλλαγή διαστημικής στρατηγικής από τον Λευκό Οίκο.

Μια από εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στη τελετή ορκωμοσίας ήταν ότι θα «βάλει την αμερικανική σημαία στον Άρη». Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να πραγματοποιηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη εντός της θητείας του.

Όμως η NASA που σχεδιάζει εδώ και πολλά χρόνια μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και αυτό με μικρές πιθανότητες με τα υπάρχοντα δεδομένα προόδου του προγράμματος και έχει ρίξει το βάρος της στο πρόγραμμα Artemis που αφορά επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και δημιουργία μόνιμων βάσεων στο φυσικό μας δορυφόρο.

Όμως ο Ελον Μασκ που αποτελεί όπως λένε πολλοί τον… σκιώδη νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η διαστημική του εταιρεία, η Space X, να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το τέλος της δεκαετίας εντός δηλαδή των χρονικών ορίων της προεδρίας Τραμπ.

Αυτή η ιστορική για την ανθρωπότητα αποστολή θα πραγματοποιηθεί με το διαστημόπλοιο Starship που έχει κατασκευάσει η Space X και τον πύραυλο Super Heavy με το οποίο θα εκτοξευτεί το σκάφος. Μάλιστα ο Μασκ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μέχρι τα μέσα του αιώνα δηλαδή σε περίπου 25 χρόνια να έχει καταφέρει να στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη ένα εκατομμύριο ανθρώπους δημιουργώντας μια μεγάλη αποικία εκεί αφού ο ίδιος αναφέρει συνέχεια ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι η κατάκτηση του Διαστήματος και η αποίκηση άλλων κόσμων.

Όμως αυτή την στιγμή τόσο ο πύραυλος όσο και το σκάφος βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια δοκιμών και η τελευταία τέτοια δοκιμή που έγινε πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με το σκάφος να ανατινάζεται στο αέρα. Με απλά λόγια χρειάζονται ακόμη πολλές δοκιμές οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο και φυσικά πολύ χρήμα μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πύραυλος και το σκάφος λειτουργούν άψογα και μπορούν να εκτελέσουν με ασφάλεια αποστολές στο Διάστημα.

Το σχέδιο

Μια ανάρτηση του Ελον Μασκ στις αρχές του νέου έτους στην οποία ανέφερε «Θα πάμε κατευθείαν στον Άρη. Η Σελήνη είναι περισπασμός» οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά το διαστημικό πρόγραμμα της NASA ακυρώνοντας το πρόγραμμα Artemis και κατευθύνοντας τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους της αμερικανικής υπηρεσίας σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε συνεργασία φυσικά με την Space X.

Δεδομένης της στενής σχέσης Τραμπ και Μασκ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να παρακάμψει εντελώς την NASA και να βρει ένα τρόπο να χρηματοδοτήσει την Space X ώστε να αναλάβει εκείνη μόνη της να φέρει σε πέρας το εγχείρημα της τοποθέτησης της αμερικανικής σημαίας στον Άρη.

Το πόσο εύκολο είναι αυτό να συμβεί ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αφού θα πρέπει μια τέτοια απόφαση να περάσει από το Κογκρέσο το οποίο μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι επιθυμεί έναν διαστημικό οδικό χάρτη στον οποίο οι ΗΠΑ θα πάνε πρώτα στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει αμερικανική παρουσία και στο φεγγάρι και στον πλανήτη και όχι σε ένα από τα δύο διαστημικά σώματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει το 2010 να πείσει το Κογκρέσο να προκριθεί ένα πρόγραμμα επανδρωμένης αποστολής στον Άρη αντί της Σελήνης χωρίς να τα καταφέρει τελικά. Η παρουσία του Μασκ όμως δίπλα στο νέο πρόεδρο δημιουργεί νέα δεδομένα.

Αν πάντως πράγματι υπάρξει απόφαση να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη Σελήνη και να γίνει προσπάθεια να πάνε Αμερικανοί αστροναύτες σύντομα στον Άρη αυτό θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις αφού έχει ανακοινωθεί η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας για τη δημιουργία μίας μεγάλης επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη και αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα ενώ άλλες χώρες όπως η Ινδία έχουν ανακοινώσει τα δικά τους πλάνα παρουσίας τους στη Σελήνη.

Naftemporiki.gr