Skip to main content

Το James Webb εντόπισε αρχέγονη σούπερ έκρηξη σουπερνόβα

Καλλιτεχνική απεικόνιση της τρομερής έκρηξης σουπερνόβα που εντόπισε το James Webb. πηγή φωτό. (Robert Lea Canva)/NASA, ESA, CSA, STScI, JADES Collaboration)

Άλλη μια εντυπωσιακή και εξαιρετικά χρήσιμη για τους επιστήμονες ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb εντόπισε μια έκρηξη σουπερνόβα η οποία είναι από τις αρχαιότερες και πιο ισχυρές που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Υπάρχουν δύο μηχανισμοί θανάτου των άστρων. Τα πολύ μεγάλα άστρα που έχουν μάζα τουλάχιστον οκτώ φορές μεγαλύτερη και πάνω από τον Ήλιο, αυτοκαταστρέφονται σε ένα από τα βίαια αλλά και εξαιρετικά σημαντικά για την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος κοσμικά φαινόμενα, τις εκρήξεις σουπερνόβα. Οι εκρήξεις αυτές διασκορπίζουν στο Σύμπαν υλικά τα οποία εμπλέκονται στη συνέχεια στη γέννηση νέων και πιο εμπλουτισμένων σε χημικά στοιχεία άστρων τα οποία δημιουργούν πιο σύνθετα περιβάλλοντα γύρω τους επιτρέποντας ανάμεσα στα άλλα την εμφάνιση πλανητών που διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Τα μικρότερα άστρα όταν καταναλώσουν τα καύσιμα τους μπαίνουν σε μια φάση όπου αρχικά διαστέλλονται μετατρεπόμενα σε ερυθρούς γίγαντες και στη συνέχεια συρρικνώνονται και απομένει ένα αστρικό υπόλειμμα στη μορφή ενός λευκού νάνου. Ο Ήλιος σε περίπου πέντε δισ. έτη θα ακολουθήσει αυτή την πορεία και αναλόγως της έκτασης που θα αποκτήσει το μητρικό μας άστρο ως ερυθρός γίγαντας η Γη είτε θα εξαφανιστεί από τον συμπαντικό χάρτη είτε θα γίνει ένα πραγματικό διαστημικό… κάρβουνο αφού ο το άστρο δεν θα την καταπιεί αλλά θα φτάσει τόσο κοντά της ώστε να την κατακάψει.

Το James Webb εντόπισε μια έκρηξη σουπερνόβα που έλαβε την κωδική ονομασία AT 2023adsv. Η έκρηξη συνέβη όταν το Σύμπαν ήταν περίπου 2,5 δισ. και αποτέλεσε το τέλος ενός τεράστιου άστρου με μάζα περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Είναι η αρχαιότερη τέτοιου μεγέθους αστρική έκρηξη που γνωρίζουμε και πιθανώς μια από τις πρώτες τέτοιου είδους που συνέβησαν στο νεαρό ακόμη Σύμπαν.

«Τα πρώτα άστρα ήταν σημαντικά διαφορετικά από τα άστρα σήμερα. Ήταν τεράστια, ήταν καυτά και είχαν πραγματικά γιγάντιες εκρήξεις. Δεν ξέρουμε πόσα σουπερνόβα θα εντοπίσει το James Webb αλλά μπορούμε πλέον να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να αρχίζουμε να βρίσκουμε στοιχεία για την ύπαρξη τέτοιων άστρων και το πώς εξελίχθηκαν βλέποντας τελικά και το πώς καταστράφηκαν στις εκρήξεις σουπερνόβα» ανέφεραν οι επιστήμονες που έκαναν την παρατήρηση στο 245ο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης που διεξάγεται στο Μέριλαντ.

Naftemporiki.gr