Skip to main content

Αστρονόμοι βλέπουν μαύρη τρύπα να «αρπάζει» δύο άστρα με το ένα να γίνεται το… γεύμα της και το άλλο να καταφέρνει να το σκάσει

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας που απορροφά την ύλη του ενός άστρου ενώ το άλλο προσπαθεί να διαφύγει. πηγή φωτό. (Roebrt Lea.Canvas)

Σπάνιο εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο για την συμπεριφορά των μελανών οπών στο Σύμπαν.

Ομάδα αστρονόμων παρακολούθησε ένα σπάνιο φαινόμενο με μια μαύρη τρύπα να επιτίθεται σε ένα δυαδικό αστρικό σύστημα συλλαμβάνοντας και τα δύο άστρα αλλά αφήνοντας το ένα διαφύγει για να… καταβροχθίσει με την ησυχία της το άλλο.

Ονομάζεται «γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής» ή TDE και αφορά τη διαδικασία όπου μαύρες τρύπες συλλαμβάνουν στα τρομερά βαρυτικά τους δίχτυα άστρα τα οποία διαλύονται κυριολεκτικά με την ύλη τους να πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα παράγοντας διάφορα κοσμικά φαινόμενα που ξεκινούν από την αύξηση της μάζας της μαύρης τρύπας και καταλήγουν σε εκτόξευση τρομερής ισχύος, ταχύτητας και φωτεινότητας πιδάκων ύλης και ενέργειας.

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν διαφόρων τύπων TDE με τον πιο σπάνιο που έχει καταγραφεί μόλις 4-5 φορές να έχει να κάνει με TDE που παράγουν αλλεπάλληλες εκλάμψεις.

Με δημοσίευση της στην διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ομάδα αστρονόμων υποστηρίζει ότι έχει την απάντηση για αυτό το φαινόμενο παρατηρώντας ένα TDE επαναλαμβανόμενων εκλάμψεων σε απόσταση περίπου 408 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στην καρδιά του γαλαξία WISEA J122045.05+493304.7.

«Αυτό το TDE θα μπορούσε να προκύψει από μια μαύρη τρύπα που πιάνει δυαδικά άστρα, επιτρέποντας στο ένα να διαφύγει και στη συνέχεια να καταβροχθίσει το άλλο. Εάν αυτό ισχύει η περαιτέρω παρατήρηση αυτού του γεγονότος, που ονομάζεται ASASSN-22ci, θα μπορούσε να λύσει το μυστήριο των επαναλαμβανόμενων TDEs. Μόνο μια χούφτα TDEs έχουν δείξει πολλές εκλάμψεις μέχρι σήμερα. Πρόσφατες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αυτών των γεγονότων μπορεί να είναι περίπου 15 έως 20 φορές λιγότερο συνηθισμένος από τα τυπικά TDE. Αν και αυτά τα συμβάντα μπορεί να είναι σπάνια, έχουν τη δυνατότητα να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόησή μας για τη φυσική των TDE επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε τις πρώτες φάσεις τους με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια» ανέφερε στο Space.com ο Τζέισον Χινκλ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Χαβάης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr