Skip to main content

Βρέθηκε το μυστικό πτήσεων των πτερόσαυρων

πηγή φωτό. (Mark Witton / Natural History Museum, London)

Μία νέα θεωρία για τα προϊστορικά πτηνά.

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατ. έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινοσαύρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατ. έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς… δράκους. Εχει διαπιστωθεί ότι πτερόσαυροι πετούσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, έχουν βρεθεί απολιθώματα σε όλες τις ηπείρους ακόμη και στην Ανταρκτική.

Ο μηχανισμός με τον οποίο κατάφεραν αυτά τα τεράστια σε πολλές περιπτώσεις πτηνά να πετάξουν αποτελεί διαχρονικό πονοκέφαλο των επιστημόνων.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση. Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευση στους στην επιθεώρηση «eLife» ότι δομές σε σχήμα διαμαντιού, κατασκευασμένες από μεμβράνες, εμπόδιζαν τις ουρές των ζώων να «κυματίζουν» σαν σημαίες στον άνεμο και αντ’ αυτού βοήθησαν στη σταθεροποίηση και την πλοήγηση τους κατά την πτήση.

Οι ερευνητές ότι τα πτερύγια πιθανότατα συμπεριφέρονταν σαν το πανί σε ένα πλοίο τεντώνονταν καθώς ο άνεμος φυσούσε μέσα από τις διασταυρούμενες μεμβράνες τους και έτσι επέτρεψε στα ερπετά να τα χρησιμοποιήσουν για να πετούν στον ουρανό. Προηγούμενη μελέτη αποκάλυψε ότι η διατήρηση της ακαμψίας στο πτερύγιο της ουράς ήταν ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η πτήση των πρώιμων πτερόσαυρων, αλλά το πώς ακριβώς επιτεύχθηκε αυτό παρέμενε μέχρι τώρα μυστήριο.

Η ομάδα έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική που ονομάζεται Laser Simulated Fluorescence, η οποία κάνει τους οργανικούς ιστούς που είναι σχεδόν αόρατοι με γυμνό μάτι να λάμπουν.

Naftemporiki.gr