Skip to main content

Αρχαιολόγοι λένε ότι βρήκαν πού έδωσε ο Μέγας Αλέξανδρος τη μάχη του Γρανικού

Νέα ευρήματα υποδεικνύουν το σημείο της ιστορικής πολεμικής αναμέτρησης.

Ομάδα αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι εντόπισε την τοποθεσία όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε τη μάχη του Γρανικού εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Η τοποθεσία βρίσκεται περίπου 6 μίλια (10 χιλιόμετρα) βόρεια της πόλης Biga στη βορειοδυτική Τουρκία. Το 334 π.Χ. Οι δυνάμεις του Αλεξάνδρου νίκησαν τους Πέρσες στο πεδίο της μάχης, γεγονός που τους επέτρεψε να εδραιώσουν μια βάση στην περσική επικράτεια και να συνεχίζουν την προέλαση τους αρχικά στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στην ασιατική ενδοχώρα φτάνοντας μέχρι την Ινδία.

«Η μάχη του Γρανικού δεν ήταν μόνο ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής στη ζωή του Αλέξανδρου, που του χάρισε αργότερα το επίθετο «ο Μέγας», αλλά ήταν επίσης μια κομβική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία» δήλωσε στο Live Science ο Ρέιχαν Κορπ καθηγητής αρχαιολογίας. στο Πανεπιστήμιο Canakkale Onsekiz Mart στη Τουρκία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη αλλά για επιβεβαίωση μιας της θεωρίας που είχε αναπτύξει ο αρχαιολόγος του 19ου αιώνα Χάινριχ Κιέπερτ που είχε προτείνει ότι η ίδια περιοχή θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία του πεδίου μάχης. Η ομάδα του Κόρπ ανακάλυψε πρόσθετα στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη του Κιέπερτ.

H ομάδα αναγνώρισε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ερμαίον, η οποία σύμφωνα με αρχαία αρχεία ήταν η τοποθεσία του τελευταίου στρατοπέδου του Αλέξανδρου πριν από τη μάχη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν γεωμορφολογικές δοκιμές για να ανασυνθέσουν πώς έμοιαζε το κοντινό τοπίο όταν διεξήχθη η μάχη. Διαπίστωσαν ότι η διαδρομή του Γρανικού ποταμού είχε αλλάξει ελάχιστα από την εποχή του Αλεξάνδρου. Διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες περιοχές ήταν ελώδεις στην εποχή του Αλεξάνδρου και επομένως δεν ταιριάζουν με την περιγραφή του πεδίου μάχης, επιτρέποντας στην ομάδα να αποκλείσει αυτές τις τοποθεσίες.

Αρχαία αρχεία λένε ότι ο Αλέξανδρος τοποθέτησε μισθοφόρους σε έναν λόφο και η ομάδα εντόπισε μια πολλά υποσχόμενη τοποθεσία λόφου όπου οι ντόπιοι αγρότες είχαν βρει τάφους με όπλα που μπορεί να χρονολογούνται στην εποχή του Αλεξάνδρου. Για παράδειγμα, το 2024, οι αγρότες αποκάλυψαν τα υπολείμματα ανθρώπινων οστών κατά τη διάρκεια του οργώματος κοντά στη νότια πλαγιά του λόφου. Οι ερευνητές εξέτασαν τα οστά και διαπίστωσαν ότι προέρχονται από έναν ενήλικο άνδρα.

«Η έλλειψη τυπικών ταφικών σημαδιών ή τεχνουργημάτων έδειξε ότι αυτά δεν ήταν μέρος ενός επίσημου νεκροταφείου» λέει ο Κορπ. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να καθοριστεί πότε χρονολογείται αυτό το άτομο και πώς πέθανε.
Ιστορικοί και ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την ανακάλυψη λένε ότι τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε επόμενες ανασκαφές στην συγκεκριμένη περιοχή ώστε να δούμε τι ευρήματα θα προκύψουν.

Naftemporiki.gr