Skip to main content

Το James Webb είδε μια τεράστια μαύρη τρύπα να κάνει… σιέστα μετά από κοσμικό φαγοπότι

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας που έπεσε για ύπνο μετά το «φαγητό» που κατανάλωσε. πηγή φωτό (Jiarong Gu)

Άλλη μια εκπληκτική και απρόσμενη ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Μια ακόμη εκπληκτική ανακάλυψη του πανίσχυρου τηλεσκοπίου James Webb που εντόπισε μια αρχέγονη γιγάντια μαύρη τρύπα να παίρνει ένα υπνάκο μετά από το γεύμα της.

Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και των ολοένα και πιο ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων έχει φέρει μια πραγματική επανάσταση εκτός των άλλων και στη μελέτη των πιο μυστηριωδών δομών του Σύμπαντος, των μαύρων τρυπών. Από καθαρά θεωρητικές προσεγγίσεις και στοιχεία για τις μαύρες τρύπες απόρροια έμμεσων παρατηρήσεων έχουμε φτάσει σε συνεχείς άμεσες παρατηρήσεις και μελέτες των μαύρων τρυπών ακόμη και απευθείας φωτογραφίες τους.

Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε η ανθρωπότητα έστρεψε τα όργανα του για μια ακόμη φορά στις εσχατιές του Σύμπαντος και εντόπισε μια γιγάντια μαύρη τρύπα η οποία υπήρχε στη νηπιακή ηλικία του Σύμπαντος. Πρόκειται για μαύρη τρύπα που υπήρχε μόλις 800 εκατ. έτη μετά την γέννηση του Σύμπαντος και η ανακάλυψη της λόγω του τεράστιου μεγέθους της αποτελεί από μόνη της σημαντικό γεγονός αφού η εποχή εκείνη με βάση τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα δεν δικαιολογεί την ύπαρξη τέτοιου μεγέθους μαύρων τρυπών.

Βέβαια συνεχείς εντυπωσιακές ανακαλύψεις του James Webb από την πρώιμη εποχή του Σύμπαντος έχουν ανατρέψει την κρατούσα θεωρία ότι για περίπου 500 εκατ. έτη στο Σύμπαν υπήρχε ένας σχετικά μικρός αριθμός άστρων και η εμφάνιση γαλαξιών ξεκίνησε αργότερα με μικρούς σε μέγεθος γαλαξίες άρα δεν υπήρχε διαθέσιμη ύλη ώστε οι πρώτες μαύρες τρύπες που είχαν κάνει την εμφάνιση τους να αποκτήσουν μεγάλα μεγέθη.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το James Webb εντόπισε την πανάρχαια γιγάντια μαύρη τρύπα να… κοιμάται έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει την απορρόφηση τεράστιων ποσοτήτων ύλης (αερίων και κοσμικής σκόνης).

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαύρη τρύπα στη φάση που την βλέπουμε εμείς έχει αποκτήσει ήδη μάζα ίση με το 40% της συνολικής μάζας του γαλαξία στον οποίο βρίσκεται. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πώς οι μαύρες τρύπες που κάνουν τέτοιου μεγέθους απορρόφηση ύλης αυξάνουν ανάλογα το μέγεθος τους. Όμως η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα φαίνεται ότι απολαμβάνει τα… γεύματα της αφού καταναλώνει με απίστευτα αργό ρυθμό την ύλη που συλλαμβάνει με τα πανίσχυρα βαρυτικά της δίχτυα.

«Είναι πιθανό οι μαύρες τρύπες να γεννιούνται μεγάλες, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το James Webb εντόπισε τεράστιες μαύρες τρύπες στο πρώιμο σύμπαν. Άλλη πιθανότητα είναι ότι περνούν περιόδους υπερδραστηριότητας, ακολουθούμενες από μεγάλες περιόδους αδράνειας» δηλώνει ο καθηγητής Ρομπέρτο Μαϊολίνο, από το Ινστιτούτο Κοσμολογίας Kavli του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού ρίχνει φως σε έναν από τους βασικούς μηχανισμούς μιας μαύρης τρύπας και ειδικά μεγάλου μεγέθους αλλά ρίχνει παράλληλα φως στο τι συνέβαινε και τι κοσμικό περιβάλλον υπήρχε το πρώιμο Σύμπαν.

Naftemporiki.gr