Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα κάθε είδους αντικείμενα που η ανθρωπότητα έχει στείλει και παρατήσει σε άλλους κόσμους έξω από τη Γη δεν είναι σκουπίδια που τους μολύνουν αλλά πράγματα υψηλής ιστορικής αξίας.
Από τη δεκαετία του 1970 έχουμε στείλει στον Άρη περίπου 20 μηχανικά συστήματα και ρομπότ καταγραφής δεδομένων και εξερεύνησης του πλανήτη. Τα περισσότερα είτε καταστράφηκαν, είτε απέτυχαν να λειτουργήσουν είτε ολοκλήρωσαν την αποστολής τους. Στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη υπάρχει ένα πλήθος από αργά αποσυντιθέμενα κομμάτια μετάλλου, κομμάτια αλεξίπτωτων με τα οποία προσεδαφίστηκαν τα ρομπότ, παραμορφωμένες πλακέτες κυκλωμάτων και άλλα υλικά.
Διάφορα αντικείμενα υπάρχουν φυσικά και στην επιφάνεια της Σελήνης ενώ έχουμε στείλει κάποια και στην Αφροδίτη αλλά το εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον της μάλλον τα έχει ήδη εξαφανίσει αλλά και να μην έχει συμβεί αυτό πιθανότατα δεν πατήσει ποτέ εκεί ανθρώπινο πόδι για να τα εντοπίσει.
Μερικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτά τα «διαστημικά σκουπίδια» έχουν ήδη μολύνει έναν παλαιότερα παρθένο κόσμο. Ο Τζάστιν Χόλκομπ καθηγητής Πανεπιστημίου του Κάνσας μαζί με άλλους συναδέλφους του έχουν εισάγει την ιδέα ενός νέου επιστημονικού κλάδου τον οποίο ονομάζουν «πλανητική γεωαρχαιολογία». Σύμφωνα με τον Χόλκομπ όλα αυτά τα αντικείμενα που είναι… παρατημένα σε άλλους κόσμους μακριά από τη Γη δεν αποτελούν σκουπίδια αλλά αντικείμενα ιστορικής μελέτης.
Όπως οι αρχαιολόγοι περνούν από κόσκινο αρχαίους σκουπιδότοπους για να εντοπίσουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής παλαιών πολιτισμών και κοινωνιών που έχουν εξαφανιστεί από καιρό στη Γη έτσι και τα παλιά μηχανήματα που βρίσκονται στη Σελήνη και τον Άρη έχουν τη δική τους ιστορική αξία.
Τα επιχειρήματα
«Θα πρέπει όλα αυτά τα αντικείμενα να συλλέγονται, να τεκμηριώνονται και να προστατεύονται. Αυτά είναι τα πρώτα υλικά αρχεία της παρουσίας μας σε άλλους κόσμους και αυτό είναι σημαντικό» λέει ο Χόλκομπ. Η προσέγγισή του θα απαιτούσε να συλλεχθούν και να προστατευτούν αντικείμενα όπως ο ανιχνευτής Mars 3 της Σοβιετικής Ένωσης το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που προσεδαφίστηκε ομαλά στον Άρη το 1971. «Τα ίχνη που άφησαν τα έξι ρόβερ που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη θα πρέπει επίσης να σωθούν» λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
«Το να τους αφήσουμε να εξαφανιστούν, λένε, θα σήμαινε ότι χάναμε τα τελευταία κεφάλαια μιας ιστορίας που ξεκίνησε πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όταν το είδος μας άφησε τις προγονικές του πατρίδες και άρχισε να αποικίζει τη Γη. Το κύριο επιχείρημά μας είναι ότι ο Homo sapiens υφίσταται επί του παρόντος μια διασπορά, η οποία ξεκίνησε αρχικά από την Αφρική, έφτασε σε άλλες ηπείρους και τώρα άρχισε σε περιβάλλοντα εκτός κόσμου» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Έχω δει πολλούς επιστήμονες να αναφέρονται σε αυτά τα υλικά ως διαστημικά σκουπίδια ή γαλαξιακά σκουπίδια. Το επιχείρημά μας είναι ότι δεν είναι σκουπίδια. είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Είναι κρίσιμο να μετατοπιστεί αυτή η αφήγηση προς την κληρονομιά, επειδή η λύση δεν είναι η απομάκρυνση αυτών των αντικειμένων ως σκουπίδια αλλά η λύση για την κληρονομιά είναι η διατήρηση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά» σημειώνει ο Χόλκομπ.
Naftemporiki.gr