Skip to main content

Μπορεί σπέρμα των ποντικών που βρίσκεται στο Διάστημα να σώσει την ύπαρξης της ανθρωπότητας;

Ενδιαφέροντα πειράματα για την αναπαραγωγή μας μακριά από τη Γη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας τόσο με την εμφάνιση της πανδημίας που σάρωσε σχεδόν όλο τον κόσμο όσο και με συνεχείς επιθέσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με καταστροφικά αποτελέσματα.

Παράλληλα η απειλή πυρηνικού ολέθρου έχει μετά από περίπου έξι δεκαετίες επιστρέψει στο τραπέζι των απειλών από διάφορες μεγάλες αλλά και περιφερειακές δυνάμεις της Γης.

Όλα αυτά επαναφέρουν τη συζήτηση για την ανάγκη να βρεθεί ένα ή περισσότερα νέα σπίτια για τον άνθρωπο μακριά από τη Γη. Η Σελήνη και ο Άρης μπορεί να έχουν εξαιρετικά αφιλόξενες για τον άνθρωπο και τη ζωή γενικότερα συνθήκες αλλά αποτελούν αυτή την στιγμή τις μόνες εναλλακτικές λύσεις για απόδραση του ανθρώπου εκεί σε περίπτωση μη αντιμετωπίσιμου κινδύνου στη Γη.

Υπάρχουν όμως που δεν γνωρίζουμε για την ικανότητά μας να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε στο Διάστημα  συμπεριλαμβανομένου του αν μπορούμε να αναπαραχθούμε σε συνθήκες μακριά από τη Γη. Τώρα, λυοφιλοποιημένο σπέρμα ποντικιού, αποθηκευμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε ένα κουτί προστασίας από την ακτινοβολία, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ικανότητα των θηλαστικών να αναπαράγονται εκτός Γης.

Η λυοφιλοποίηση (αφυδάτωση και κατάψυξη) διατηρεί σε καλή κατάσταση τα υλικά ώστε να μην χάνουν τις ωφέλιμες ιδιότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Όταν τα δείγματα επιστρέψουν στη Γη το επόμενο έτος θα τα πάρει στα χέρια του ο Τερουχίκο Γουακαγιάμα καθηγητής στο Κέντρο Προηγμένης Βιοτεχνολογίας του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Yamanashi. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNN θα γίνει μελέτη των δειγμάτων για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος του διαστημικού περιβάλλοντος σε αυτά και εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υγιών απογόνων.

Στο εργαστήριό του στην Ιαπωνία, ο Γουακαγιάμα αναπτύσσει μια συσκευή που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να διεξάγουν εξωσωματική γονιμοποίηση τρωκτικών (IVF) στον ISS τα επόμενα χρόνια. «Τελικά, τα πειράματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση της ανθρωπότητας» λέει ο Ιάπωνας επιστήμονας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα για την ασφαλή και μόνιμη διατήρηση των γενετικών πόρων της Γης κάπου στο Διάστημα είτε στη Σελήνη είτε αλλού έτσι ώστε η ζωή να μπορεί να αναβιώσει ακόμα κι αν η ανθρωπότητα στη Γη αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης».

Οι προσπάθειες

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο Γουκαγιάμα εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να βρει νέους αναπαραγωγικούς δρόμους. Το 1997 αυτός και ένας άλλος ακαδημαϊκός ανέπτυξαν μια  μέθοδο που χρησιμοποίησαν για να κλωνοποιήσουν το πρώτο ποντίκι στον κόσμο από ενήλικα κύτταρα.

Ο Γουακαγιάμα ήταν επικεφαλής μιας μελέτης για την ανάπτυξη εμβρύων ποντικών στο διάστημα κάτι που προηγουμένως είχε γίνει μόνο με πλάσματα όπως τα αμφίβια και τα ψάρια. Και αυτός και η ομάδα του πρωτοστάτησαν σε μια μέθοδο λυοφιλοποίησης που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή σπέρματος ποντικιού στον ISS, όπου φυλάσσονταν σε καταψύκτη για έως και έξι χρόνια. Όταν τα δείγματα επέστρεψαν στη Γη, οι ερευνητές τα επανυδάτισαν και παρήγαγαν υγιή μωρά ποντίκια.

Από αυτή τη μελέτη, προσδιόρισαν ότι το λυοφιλοποιημένο σπέρμα θα μπορούσε να παραμείνει βιώσιμο για 200 χρόνια στο Διάστημα. Αν και αυτό είναι εντυπωσιακό ο Γουακαγιάμα λέει ότι «δεν είναι καθόλου αρκετό για το μέλλον μας». Με τα τελευταία διαστημικά του δείγματα, χρησιμοποιεί μια νέα συσκευή για να προστατεύει το σπέρμα που είναι αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου, από την ακτινοβολία, για να δει αν είναι δυνατόν να αποθηκεύονται δείγματα στο Διάστημα επ’ αόριστον.

Naftemporiki.gr