Η NASA δημοσιεύει μια νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble παρουσιάζει σε όλη του την δόξα τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5643, ο οποίος βρίσκεται περίπου 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Λύκου.
Ο NGC 5643 διαθέτει δύο γιγάντιους εντυπωσιακούς σπειροειδείς βραχίονες. Τα φωτεινά μπλε άστρα ξεχωρίζουν στους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία, μαζί με τα «δαντελωτά» κοκκινοκαφέ νέφη σκόνης και τις ροζ περιοχές γέννησης νέων άστρων.
Όσο συναρπαστικός κι αν εμφανίζεται ο γαλαξίας σε ορατά μήκη κύματος, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του NGC 5643 είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Οι εικόνες υπεριώδους και ακτίνων Χ και τα φάσματα του NGC 5643 δείχνουν ότι ο γαλαξίας φιλοξενεί έναν ενεργό και ιδιαίτερα φωτεινό γαλαξιακό πυρήνα που τροφοδοτείται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.
Όταν μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα παγιδεύει αέριο από το περιβάλλον της, το αέριο συλλέγεται σε έναν δίσκο που θερμαίνεται έως και εκατοντάδες χιλιάδες βαθμούς. Το υπερθερμασμένο αέριο λάμπει έντονα σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά ιδιαίτερα σε μήκη κύματος ακτίνων Χ.
Ωστόσο, ο ενεργός γαλαξιακός πυρήνας του NGC 5643 δεν είναι η φωτεινότερη πηγή ακτίνων Χ στον γαλαξία. Ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton ανακάλυψαν ένα ακόμα πιο φωτεινό αντικείμενο που εκπέμπει ακτίνες Χ, που ονομάζεται NGC 5643 X-1, στα περίχωρα του γαλαξία.
Τι θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή πηγή ακτίνων Χ από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα; Παραδόξως, η απάντηση φαίνεται να είναι μια πολύ μικρότερη μαύρη τρύπα. Ενώ η ακριβής ταυτότητα του NGC 5643 X-1 είναι άγνωστη, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια μαύρη τρύπα με μάζι περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Κλειδωμένη σε έναν τροχιακό κοσμικό χορό με ένα συνοδό αστέρι η μαύρη τρύπα παγιδεύει αέριο από τον αστρικό σύντροφό της, δημιουργώντας έναν υπερθερμασμένο δίσκο που ξεπερνά σε λάμψη τον γαλαξιακό πυρήνα του NGC 5643.
Naftemporiki.gr