Skip to main content

Η αποστολή Juno «άνοιξε» στη μέση την κολασμένη Ιώ για να δούμε τις πηγές των ηφαιστείων της (βίντεο)

πηγή φωτό. (NASA/JPL-Caltech)

Νέα μελέτη απορρίπτει την ύπαρξη υπόγειου ωκεανού μάγματος στο δορυφόρο του Δία.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του πιο ενεργού γεωλογικά σώματος στο ηλιακό μας σύστημα, την Ιώ που είναι η επιτομή ενός κολασμένου κόσμου στο Σύμπαν.

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.

Το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 έχει κάνει αρκετά κοντινά περάσματα από την Ιώ καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα του δορυφόρου και κάθε φορά αποκαλύπτονται νέα σημαντικά στοιχεία για αυτόν.

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον επιστήμονες που μελετούν τα δεδομένα της αποστολής Juno παρουσίασαν τη μελέτη που πραγματοποίησαν η οποία ανατρέπει τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την πηγή «καυσίμου» των ηφαιστείων που διαθέτει η Ιώ.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι υπάρχει ένας ωκεανός μάγματος στο εσωτερικό της Ιούς ο οποίος τροφοδοτεί τα ηφαίστεια με το υλικό που εκτοξεύουν με τέτοια ένταση που το φαινόμενο γίνεται πλέον ορατό από τα ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Το Juno κατάφερε με τις έρευνες του να επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ιούς και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ηφαίστεια φαίνεται ότι τροφοδοτούνται το καθένα από τον δικό του θάλαμο καυτό μάγματος και όχι από έναν ωκεανό μάγματος. Η NASA μάλιστα δημοσιεύει την είδηση αυτή προβάλλοντας ένα εντυπωσιακό βίντεο όπου η Ιώ ανοίγει στη μέση για να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει στο εσωτερικό της.

«Από την ανακάλυψη της Ιούς οι πλανητολόγοι αναζητούσαν απαντήσεις για το πώς τροφοδοτούνται τα ηφαίστεια της. Υπήρχε ένας ρηχός ωκεανός από καυτό μάγμα που τροφοδοτούσε τα ηφαίστεια ή ήταν διαφορετική πιο τοπική η πηγή τους; Γνωρίζαμε ότι τα δεδομένα από πολύ κοντινές πτήσεις του Juno στην Ιώ θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε πραγματικά αυτό το βασανισμένο φεγγάρι». αναφέρει ο Σκοτ Μπόλτον από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο, κύριος ερευνητής της αποστολής Juno. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τα δεδομένα από δύο κοντινά περάσματα του σκάφους στο δορυφόρο τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024.

«Τα δεδομένα από το Juno δείχνουν ότι οι παλιρροϊκές δυνάμεις δεν δημιουργούν πάντα ωκεανούς μάγματος γεγονός που μας παρακινεί να ξανασκεφτούμε όχι μόνο για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ιούς αλλά και στην κατανόησή μας για άλλα φεγγάρια, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, ακόμη και οι εξωπλανήτες και οι υπερ-Γαίες. Τα νέα ευρήματά μας παρέχουν μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι γνωρίζουμε για τον σχηματισμό και την εξέλιξη των πλανητών» λέει ο Ράιαν Πάρκ του Solar System Dynamics Group στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA (JPL) εκ των βασικών στελεχών της αποστολής Juno και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την νέα μελέτη.

Naftemporiki.gr