Στις 19 Απριλίου του 2021 το Ingenuity έγινε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Μετά από μια ανέλπιστα πετυχημένη δράση διάρκειας τριών ετών το drone καθηλώθηκε στο έδαφος του Άρη εξαιτίας μιας ζημιάς που υπέστη αλλά συνέχισε να λειτουργεί και να στέλνει εικόνες και δεδομένα. Η NASA αναβάθμισε το λογισμικό του drone έτσι ώστε να λειτουργεί από εδώ και πέρα ως μετεωρολογικός σταθμός στον Κόκκινο Πλανήτη.
Τα στελέχη της NASA είχαν πει όταν έστειλαν το Ingenuity στον Άρη ότι η αποστολή του θα ήταν απόλυτα πετυχημένη ακόμη και αν το drone σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το έδαφος του Άρη και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.
Το Ingenuity αποδείχθηκε πραγματικά άτρωτο αφού μέχρι τον Ιανουάριο toy 2024 πετούσε στον Άρη καταγράφοντας συνεχώς μοναδικές εικόνες της επιφάνειας του πλανήτη και ιχνηλατώντας περιοχές που θα πήγαινε να εξερευνήσει το ρόβερ της αποστολής Perseverance το οποίο μετέφερε το drone στον Κόκκινο Πλανήτη. Στην 72η πτήση του το drone δυστυχώς απώλεσε μια από τις έλικες του καθηλώνοντας το στο έδαφος.
Κάπου εκεί όλοι, ακόμη και η NASA, θεώρησαν ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε και μάλιστα έγιναν οι σχετικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Όμως το Ingenuity αποδείχθηκε πραγματικά αθάνατο αφού παρά το γεγονός ότι ήταν καθηλωμένο στο έδαφος και εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του Άρη χωρίς να μπορεί πλέον να αποβάλει τη σκόνη του πλανήτη όπως το έκανε πετώντας συνέχιζε να εργάζεται.
Η νέα αποστολή
Το drone συνεχίζει να καταγράφει εικόνες της επιφάνειας του Άρη από το σημείο στο οποίο βρίσκεται καθηλωμένο οι οποίες μελετώνται από τους ειδικούς αφού αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις γεωλογικές διεργασίες στον πλανήτη.
«Είμαστε πολύ περήφανοι που αναφέρουμε ότι ακόμη και μετά την απότομη προσγείωση του drone κατά την πτήση 72 όλοι οι αισθητήρες παραμένουν λειτουργικοί και το Ingenuity έχει ακόμα ένα τελευταίο δώρο για εμάς το οποίο είναι ότι τώρα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μετεωρολογικός σταθμός. Θα κάνει καταγραφές καταγραφή τηλεμετρίας και λήψη εικόνων και κάνει αποθήκευση των δεδομένων» ανέφεραν τα στελέχη της αποστολής την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τα στελέχη της NASA το drone σε περίπτωση που οι συνθήκες στον Άρη (κυρίως η σκόνη) δεν προκαλέσουν άλλες ζημιές στο ιπτάμενο όχημα έχει δυνατότητα βάσει του εξοπλισμού του να λειτουργεί και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες για ακόμη 20 χρόνια.
Naftemporiki.gr