Skip to main content

Η οδύσσεια μιας φάλαινας για τροφή και… σεξ

Στην φωτογραφία εικονίζεται η μεγάπτερη φάλαινα που έκανε το γύρο του κόσμου ενώ κολυμπά στις ακτές της Κολομβίας. πηγή φωτό. (Natalia Botero-Acosta)

Το επικό ταξίδι μιας μεγάπτερης φάλαινας εντοπίστηκε από εικόνες που κατέγραφαν

Μια αρσενική μεγάπτερη φάλαινα έκανε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ασυνήθιστες μεταναστεύσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, πιθανώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» ερευνητική ομάδα.

Η φάλαινα εθεάθη στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Κολομβίας το 2017 και αργότερα εμφανίστηκε στη Ζανζιβάρη στον Ινδικό Ωκεανό σε απόσταση τουλάχιστον 13.000 χιλιομέτρων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το επικό ταξίδι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που εξαντλεί τα αποθέματα τροφίμων ή ίσως σε μια οδύσσεια για την εύρεση ενός συντρόφου.

Η Δρ. Αικατερίνα Καλασνίκοβα του Προγράμματος Κητωδών της Τανζανίας είπε ότι το κατόρθωμα ήταν «πραγματικά εντυπωσιακό και ασυνήθιστο ακόμη και για αυτό το άκρως μεταναστευτικό είδος». Η Δρ. Καλασνίκοβα είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόσταση που είχε καταγραφεί ποτέ να ταξιδεύει μια μεγάπτερη φάλαινα.

Οι μεγάπτερες φάλαινες ζουν σε όλους τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις κάθε χρόνο και έχουν μια από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό, κολυμπώντας από τροπικές περιοχές αναπαραγωγής σε περιοχές τροφοδοσίας σε πιο δροσερά νερά.

Αλλά το ταξίδι αυτού του αρσενικού ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό, με δύο μακρινούς τόπους αναπαραγωγής. Μια θεωρία είναι ότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει την αφθονία των μικροσκοπικών οργανισμών που μοιάζουν με γαρίδες κριλ με τις οποίες τρέφονται αναγκάζοντάς τις να ταξιδεύουν περισσότερο αναζητώντας τροφή.

Εναλλακτικά οι φάλαινες μπορεί να εξερευνούν νέες περιοχές αναπαραγωγής καθώς οι πληθυσμοί ανακάμπτουν μέσω παγκόσμιων προσπαθειών διατήρησης. «Ενώ οι πραγματικοί λόγοι είναι άγνωστοι μπορεί να υπάρχουν παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα (που είναι πιο συχνά στις μέρες μας) και εξελικτικοί μηχανισμοί του είδους» είπε η Δρ. Καλάσνικοβα.

Η καταγραφή

Το περιπλανώμενο αρσενικό ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα μεγάπτερων φαλαινών που φωτογραφήθηκαν από ένα ερευνητικό σκάφος στην ακτή του Ειρηνικού της Κολομβίας το 2013. Στη συνέχεια εντοπίστηκε μια γειτονική περιοχή το 2017 και ανοιχτά της Ζανζιβάρης το 2022.

Οι θεάσεις της φάλαινας χωρίζονται από μια απόσταση (βάση της σφαιρικότητας της Γης) 13.046 χιλιομέτρων, η ελάχιστη απόσταση για τη διαδρομή που θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει η φάλαινα, λένε οι επιστήμονες, αν και είναι πιθανό να ακολούθησε τελικά μια διαδρομή πολύ μεγαλύτερη. Τα ευρήματα της εργασίας βασίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες φαλαινών που υποβλήθηκαν από ερευνητές, παρατηρητές φαλαινών και μέλη του κοινού στον ιστότοπο επιστήμης των πολιτών happywhale.com.

Η βάση δεδομένων χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ταιριάζει με τα μεμονωμένα σχήματα και μοτίβα των ουρών των φαλαινών, χαρτογραφώντας έτσι τις κινήσεις τους σε όλο τον κόσμο.

Naftemporiki.gr