Skip to main content

Το James Webb ξαναγράφει την ιστορία του Σύμπαντος εντοπίζοντας και άλλους πανάρχαιους γαλαξίες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ίσως εντόπισε τους αρχαιότερους γαλαξίες που γνωρίζουμε.

Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, το James Webb, μπορεί να έσπασε το (δικό του) ρεκόρ ανακάλυψης αρχέγονων γαλαξιών. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για γαλαξίες που υπήρχαν αμέσως μετά τη γέννηση του Σύμπαντος γεγονός που μεταβάλει τα δεδομένα της κοσμολογίας ανοίγοντας νέα επιστημονικά και ερευνητικά κεφάλαια.

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv διεθνής επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι φως που κατέγραψε το James Webb προερχόμενο από τις εσχατιές του Σύμπαντος προέρχεται από πέντε γαλαξίες που υπήρχαν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 200 εκατ. ετών.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν, συνέβη πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη και ακολούθησε μια μακρά περίοδος κατά την οποία το Σύμπαν ήταν ένας απόλυτα σκοτεινός και παγωμένος κόσμος όπου συντελούνταν με αργό ρυθμό οι κοσμικές διεργασίες που οδήγησαν στη γέννηση των πρώτων άστρων και ακολούθως των πρώτων γαλαξιών. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Κοσμικός Μεσαίωνας και τα διαθέσιμα δεδομένα έδειχναν ότι τα πρώτα άστρα έκαναν την εμφάνιση τους μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη μετά την γέννηση του Σύμπαντος και όσον αφορά τουλάχιστον τους γαλαξίες αυτοί δεν έκαναν την εμφάνιση τους πριν συμπληρωθούν περίπου ένα δισ. έτη από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Το James Webb ανακαλύπτει συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας γαλαξίες υποχρεώνοντας τους κοσμολόγους να μεταβάλλουν αναλόγως τα μοντέλα και τις θεωρίες τους. Ο αρχαιότερος γαλαξίας που γνωρίζουμε τον οποίο επίσης ανακάλυψε το James Webb, ο γαλαξίας με κωδική ονομασία JADES-GS-z14-0, είναι 90 εκατ. έτη μεγαλύτερος σε ηλικία από αυτούς που εντόπισε τώρα το James Webb αν φυσικά επιβεβαιωθεί ή ύπαρξη και ηλικία τους.

Naftemporiki.gr