Skip to main content

Δείτε τον αστεροειδή που διέσχισε τη Σιβηρία και εξερράγη στον ουρανό (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την πτώση του αστεροειδή στη Σιβηρία. πηγή φωτό. (PanatpongJ/X)

Το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε από κατοίκους.

Πάνω από τον ουρανό της Σιβηρίας στις 11:14 το βράδυ της Τρίτης επτά ώρες μετά τη σχετική προειδοποίηση που εξέδωσε η NASA έκανε την εμφάνιση του ένας μικρός αστεροειδής ο οποίος διέσχισε τον ουρανό και εξερράγη εκπέμποντας μια έντονη ερυθρή λάμψη πάνω από την επαρχία της Γιακουτίας στην ανατολική Σιβηρία.

Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία COWECP5 και η πορεία του προς την αυτοκαταστροφή εισερχόμενος στη γήινη ατμόσφαιρα καταγράφηκε από τα κινητά τηλέφωνα κατοίκων των περιοχών που περνούσε οι οποίοι στη συνέχεια δημοσίευσαν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τελική φάση της πορείας του όπου ο διαστημικός βράχος πυρακτώνεται ήταν μια μοναδική εμπειρία για όσους την είδαν να συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους.

Οι τοπικές Αρχές της Γιακουτίας τέθηκαν σε επιφυλακή όταν διαπιστώθηκε ότι ο αστεροειδής θα περάσει από την περιοχή και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από την κάθοδο του. Ένα τηλεσκόπιο στην Αριζόνα εντόπισε τον COWECP5 επτά ώρες πριν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα και διαπιστώθηκε ότι είχε διάμετρο περίπου ενός μέτρου γεγονός που (θεωρητικά) τον καθιστούσε ακίνδυνο αφού το μικρό του μέγεθος θα οδηγούσε καταστροφή του στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τα τεχνικά μέσα να εντοπίζουμε μικρού μεγέθους διαστημικά σώματα που η βαρυτική έλξη της Γης τα συλλαμβάνει και τα οδηγεί στην ατμόσφαιρα της όπου κατά βάση αυτοκαταστρέφονται λόγω της τριβής ή πέφτουν σε κάποιο ωκεανό. Όμως τα τελευταία χρόνια τα συστήματα ελέγχου του κοντινού στη Γη διαστημικού χώρου εντοπίζουν τέτοιους μικρούς διαστημικούς βράχους.

Ο COWECP5 έγινε ο 12ος αστεροειδής που εντοπίζεται πριν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα και σημαίνει συναγερμός. Είναι η τέταρτη φορά που εντοπίζεται αστεροειδής να εισέρχεται στη Γη το 2024 χωρίς κάποιος εξ αυτών να προκαλεί τελικά κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει για να είναι απειλητικός και δυνητικά καταστροφικός αν πέσει στη Γη ένας αστεροειδής θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 18 μέτρων.

Naftemporiki.gr