Μια ομάδα επιστημόνων έχει αρχίσει να διερευνά εάν διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου είναι σε θέση να προβλέψουν φυσικές καταστροφές όπως ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμούς.
Οι ερευνητές έχουν εγγράψει χιλιάδες ζώα σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς πομπούς προσαρμοσμένους σε θηλαστικά, πτηνά και έντομα για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους από ένα διαστημικό δορυφόρο. Εκτός από την ανάλυση της αντίδρασής τους σε επικείμενες καταστροφές, θα μελετήσει επίσης την εξάπλωση των ασθενειών μεταξύ των φυλών, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και τα πρότυπα μετανάστευσης.
Μια προηγούμενη μελέτη στη Σικελία στις πλαγιές τηου ενεργού ηφαιστείου της Αίτνας διαπίστωσε ότι οι αισθητήρες έδειξαν ότι οι κατσίκες έγιναν νευρικές πριν από μια έκρηξη και αρνήθηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερα λιβάδια.
«Ξέρουν εκ των προτέρων τι έρχεται. Δεν ξέρουμε πώς το κάνουν, αλλά το κάνουν. Ελπίζουμε να εκτοξεύσουμε έναν στόλο περίπου έξι δορυφόρων και να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο παρατήρησης που όχι μόνο θα παρέχει λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις της άγριας ζωής και την υγεία των ζώων σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά θα αποκαλύπτει πώς τα πλάσματα αντιδρούν σε φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί» ανέφερε στον Guardian ο Μάρτιν Βικέλσκι του Ινστιτούτου Συμπεριφοράς των Ζώων Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Παραμένει ασαφές γιατί τα ζώα συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο με τον Βικέλσκι να προτείνει ότι η κίνηση των τεκτονικών πλακών που ρίχνουν «ιόντα από τους βράχους στον αέρα» θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδρασή τους. Νέες τεχνολογίες έχουν διευκολύνει τους επιστήμονες να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των ζώων, με μικροσκοπικούς ψηφιακούς πομπούς που συλλέγουν δεδομένα που μπορούν να αναλυθούν.
Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό αυτί που τοποθετήθηκε σε ένα αγριογούρουνο βοήθησε να φανεί η γρήγορη εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής αφρικανικής πανώλης των χοίρων μεταξύ αυτών και των οικόσιτων χοίρων. Θα μπορούν επίσης οι επιστήμονες να αναλύσουν δεδομένα μεγάλης κλίμακας μεταναστεύσεων ειδών.
«Θα είμαστε σε θέση να μελετήσουμε τους πληθυσμούς των ζώων για να προσδιορίσουμε πώς ανταποκρίνονται στις αλλαγές των οικοτόπων που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη» είπε ο Βικέλσκι.
Το ερευνητικό πρότζεκτ ονομάζεται International Cooperation for Animal Research Using Space (Icarus) και στόχευε να ξεκινήσει την έρευνα εδώ και αρκετό καιρό αλλά λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας στο πρότζεκτ μετά την εισβολή στην Ουκρανία υπήρξε απόφαση απεμπλοκής από τη ρωσική συμμετοχή που ήταν βασική σε υλικοτεχνικό επίπεδο και έπρεπε να κατασκευαστεί εξ αρχής ένας νέος δορυφόρος που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2025 για αν ξεκινήσει η μελέτη.
Naftemporiki.gr