Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» διεθνής ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα ανθρώπινα απολιθώματα που εντόπισε σε μια περιοχή της κεντρικής Κίνας ανήκουν σε ένα άγνωστο ανθρώπινο είδος με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά που ζούσε στην περιοχή πριν από περίπου 200 χιλιάδες έτη.
Εντοπίστηκαν επίσης και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι όπως πέτρινα εργαλεία, οστά ζώων κ.α. Όπως φαίνεται πρόκειται για ανθρώπους που επιβίωναν από το κυνήγι ζώων το δέρμα των οποίων χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ενδύματα.
Οι ερευνητές εντόπισαν μέχρι στιγμής απολιθώματα από 16 άτομα του νέου είδους που έλαβε την ονομασία Homo juluensis. Το κεφάλι αυτών των ανθρώπων ήταν αξιοσημείωτα μεγαλύτερο από αυτό των Νεάντερταλ και των Homo sapiens ενώ επίσης πολύ μεγαλύτερα ήταν και τα δόντια τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι Homo juluensis οργανώνονταν σε ανεξάρτητες ολιγομελείς ομάδες και κοινότητες και εξαφανίστηκαν όταν ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην ανατολική Ασία μεταναστεύοντας από την Αφρική κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 120 χιλιάδες έτη. Μια δεύτερη αιτία που οι ερευνητές συνυπολογίζουν για την εξαφάνιση των Homo juluensis είναι μια εποχή παγετώνων που γνωρίζουμε ότι έκανε την εμφάνιση της την επίμαχη χρονική περίοδο και προφανώς αυτό το είδος δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες.
Οι ερευνητές προχώρησαν σε αναλύσεις και συγκρίσεις των απολιθωμάτων των Homo juluensis με τους Νέαντερταλ και τους Ντενίσοβαν, το άγνωστο μέχρι πριν λίγα χρόνια ανθρώπινο είδος που ζούσε σε περιοχές της κεντρικής Σιβηρίας και διαπιστώθηκε ότι σημαντικό μέρος του DNA τους φέρουν διάφοροι σημερινοί ανθρώπινοι πληθυσμοί από τους Μελανήσιους μέχρι τους Αβοριγίνες της Αυστραλίας και τους Παπούα.
Η ανάλυση δεν δείχνει οποιαδήποτε σχέση ή συγγένεια των Homo juluensis με τους Νέαντερταλ αλλά υποδεικνύει κάποια σχέση με τους Ντενίσοβαν.
Naftemporiki.gr