Αν και ο Τουταγχαμών πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία (υπολογίζεται περίπου 18 ετών) χωρίς να προλάβει να κάνει κάτι ως Φαραώ μένοντας απλά ως μια… χρονολογική υποσημείωση στα ιστορικά βιβλία η ανακάλυψη του ασύλλητου τάφου του το 1922 τον κατέστησε τον διασημότερο ηγεμόνα της Αρχαίας Αιγύπτου.
Είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα η ανασύνθεση του προσώπου του παππού του τώρα συνέβη το ίδιο και με την γιαγιά του.
Οτιδήποτε σχετίζεται με τον Τουταγχαμών αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για την αρχαιολογική και επιστημονική κοινότητα αφού όπως έχει διαπιστωθεί έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του τάφου του νεαρού Φαραώ η δίψα του κοινού για να μάθει στοιχεία που τον αφορούν παραμένει άσβηστη.
Πριν από λίγους μήνες έγινε ανασύνθεση του παππού του Τουταγχαμών, του Αμένοφις Γ’ με βάση την ανάλυση της μούμιας του και διάφορα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για τα εμφανισιακά του χαρακτηριστικά. Τώρα πραγματοποιήθηκε η ανασύνθεση του προσώπου της γιαγιάς του, της βασίλισσας Tiye επίσης με βάση την ανάλυση της μούμιας της.
Η βασίλισσα Τίη ήταν σύζυγος του Αμένοφις Γ’ και είχε πεθάνει σε ηλικία 40 έως 50 ετών. Από τις αναλύσεις που έγιναν στο DNA της εικάζεται ότι είχε καταγωγή από τις νότιες περιοχές της Νουβίας, μια περιοχή κατά μήκος του ποταμού Νείλου που εκτείνεται στη νότια Αίγυπτο και το βόρειο Σουδάν και αποτελούσε ένα από τα σημαντικά αρχαία αφρικανικά βασίλεια. Η Τίη προερχόταν από πλούσια αλλά όχι αριστοκρατική οικογένεια. Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι η Τίη είχε σεβασμό και δύναμη που σπάνια συναντάς σε βασιλική σύζυγο και πιστεύεται ότι ήταν η πιο σημαντική βασίλισσα που είχε υπάρξει μέχρι τότε όσον αφορά την επίδραση και επιρροή που είχε στον Φαραώ σύζυγο της.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμενόφις Γ’ έχτισε στη Νουβία ναούς για την Τίη την οποία στην περιοχή λάτρευαν σαν θεά. Της έφτιαξε επίσης μια τεχνητή λίμνη ενώ στο κολοσσιαίο άγαλμα που βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο της Αιγύπτου είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι το ύψος της Τίης είναι το ίδιο με του φαραώ συζύγου της.
Naftemporiki.gr