Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε η ανθρωπότητα, το James Webb, συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. Κάνει συνεχείς ανακαλύψεις κοιτάζοντας πιο βαθιά από οποιοδήποτε άλλο τεχνικό μέσο στο Σύμπαν ανατρέποντας τα κοσμολογικά μοντέλα και τις κρατούσες θεωρίες για την εξέλιξη του Κόσμου.
Το James Webb εντόπισε τρεις γαλαξίες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του δικού μας γαλαξία οι οποίοι όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που τους μελέτησαν στην επιθεώρηση «Nature» έχουν ηλικία τουλάχιστον 12,8 δισ. ετών. Οι τρεις γαλαξίες που έλαβαν την ονομασία «Κόκκινα Τέρατα» εξαιτίας της ερυθρής απόχρωσης τους στο φακό του τηλεσκοπίου υπήρχαν όταν το Σύμπαν ήταν περίπου ένα δισ. ετών μια εποχή που σύμφωνα με την κρατούσα κοσμολογική θεωρία οι ποσότητες ύλης που υπήρχαν στο νεαρό Σύμπαν δεν επέτρεπαν την μαζική παραγωγή άστρων και άρα τη δημιουργία μεγάλου μεγέθους γαλαξιών.
Το James Webb έχει εντοπίσει και άλλους γαλαξίες που τα χαρακτηριστικά τους (ηλικία, μέγεθος, σύνθεση) δεν συμβαδίζουν με την κρατούσα θεωρία και κοσμολογικά μοντέλα εξέλιξης του Σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
Αυτές οι ανακαλύψεις πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες αφού ανατρέπουν όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για το πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν μετά την γέννηση του αφού φαίνεται ότι οι κοσμικές διεργασίες εμφάνισης άστρων και γαλαξιών είτε συνέβησαν πολύ νωρίτερα από όσο δείχνουν τα κοσμολογικά μοντέλα είτε συνέβησαν στα χρονικά όρια που θέτουν τα μοντέλα αυτά αλλά προκάλεσαν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που θεωρούν οι ειδικοί.
Με απλά λόγια τα νέα ευρήματα δείχνουν πώς είτε η εμφάνιση άστρων και γαλαξιών έγινε αμέσως μετά την γέννηση του Σύμπαντος και όχι μετά από περίπου 600-700 εκατ. έτη όπως προτείνουν τα μοντέλα είτε η εμφάνιση άστρων και γαλαξιών ξεκίνησε τη χρονική περίοδο που προτείνουν τα μοντέλα αλλά ήταν εξαιρετικά μαζική η γέννηση άστρων οδηγώντας που γρήγορα σε δημιουργία μεγάλων γαλαξιών.
Naftemporiki.gr