Στον ουρανό της Βαυαρίας πριν από περίπου 147 εκατομμύρια χρόνια πετούσε ένας πτερόσαυρος με άνοιγμα φτερών περίπου 2 μέτρα με μια οστέινη κατάληξη στο μπροστινό μέρος του ρύγχους του και κοφτερά δόντια με τα οποία άρπαζε και εξόντωνε τα θηράματα του.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την μελέτη ενός καλοδιατηρημένου απολιθωμένου σκελετού αυτού του πτερόσαυρου που εντοπίστηκε το 2015 και ανήκει σε πρόσφατα αναγνωρισμένο είδους που ονομάζεται Skiphosoura bavarica. Η ανακάλυψη καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην κατανόηση της εξέλιξης των πτερόσαυρων πλασμάτων που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα την εποχή των δεινοσαύρων.
Ο συγκεκριμένος πτερόσαυρος αποτελεί ένα ανατομικά μεταβατικό είδος μεταξύ μικρών σε μέγεθος πτερόσαυρων με μακριές ουρές και των γιγάντιων πτερόσαυρων με κοντές ουρές κοντών ουρών που το άνοιγμα φτερών τους έφτανε τα 11 μέτρα και έμοιαζαν με πραγματικούς ιπτάμενους δράκους όπως αυτοί στις ταινίες και σειρές φαντασίας.
«Είναι τεράστιας σημασίας» λέει ο παλαιοντολόγος Ντέιβιντ Χόουν του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Φέρνει επίσης άλλα ευρήματα πτερόσαυρων που είχαμε ήδη επικεντρωθεί, εξηγώντας καλύτερα πού πηγαίνουν στο γενεαλογικό δέντρο των πτερόσαυρων και μας επιτρέπει να δείξουμε αυτή τη μετάβαση από τις πρώιμες σε όψιμες μορφές -και να δούμε ποια χαρακτηριστικά άλλαζαν με ποια σειρά.” είπε ο Χόουν.
Το πλάσμα, του οποίου το επιστημονικό όνομα σημαίνει «ουρά σπαθιού από τη Βαυαρία» είχε μια κοντή και άκαμπτη μυτερή ουρά. Το δείγμα έχει σχεδόν όλα τα οστά του σκελετού διατηρημένα σε τρεις διαστάσεις, αντί να είναι θρυμματισμένα επίπεδα όπως πολλά απολιθώματα.
Naftemporiki.gr