Skip to main content

Διαστημικά λέιζερ θα παράγουν καθαρή ενέργεια για την ανθρωπότητα σε Γη, Σελήνη και Άρη

Επαναστατικό σύστημα παραγωγής καθαρής ενέργειας μέσω φωτοσύνθεσης.

Επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια τεχνολογία στην οποία διαστημικά λέιζερ θα αξιοποιούν τη φυσική ικανότητα των βακτηρίων να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια δημιουργώντας μια νέα φιλική στο περιβάλλον ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εγκαταστάσεις στη Σελήνη και τον αλλά να παρέχουν επίσης μια πηγή καθαρής ενέργειας στη Γη.

Η τεχνολογία αυτή εμπνέεται από τον τρόπο που τα φυτά και τα βακτήρια μετατρέπουν το φως σε χημική ενέργεια μέσω της διαδικασίας που έχουμε ονομάσει «φωτοσύνθεση». Ο στόχος είναι να επαναχρησιμοποιηθεί εξοπλισμός συλλογής φωτός από ορισμένους τύπους φωτοσυνθετικών βακτηρίων για να «ενισχύουν» την ενέργεια από το ηλιακό φως και να τη μετατρέπουν σε ακτίνες λέιζερ που μπορούν να μεταδώσουν αυτήν την ενέργεια στο διάστημα.

Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούμε τις διαστημικές λειτουργίες, καθιστώντας την εξερεύνηση πιο βιώσιμη, ενώ παράλληλα προάγει την τεχνολογία καθαρής ενέργειας εδώ στη Γη. Σε αντίθεση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ ημιαγωγών, τα οποία μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια, αυτή η διαδικασία δεν θα βασίζεται σε κανένα ηλεκτρονικό στοιχείο.

Το πρότζεκτ που ονομάζεται APACE εξετάζει πρώτα την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε εργαστηριακές συνθήκες και στη συνέχει θα γίνει διερεύνηση της αποτελεσματικότητα της για χρήση στο Διάστημα. Εάν είναι επιτυχής, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες για την εξερεύνηση του Διαστήματος – συμπεριλαμβανομένων σεληνιακών βάσεων ή αποστολών στον Άρη  καθώς και για την παροχή ενός νέου τρόπου μετάδοσης καθαρής, ασύρματης ενέργειας στη Γη.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται από μια διεθνή ομάδα που περιλαμβάνει ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο. «Η βιώσιμη παραγωγή ενέργειας στο διάστημα, χωρίς να βασίζεται σε φθαρτά συστατικά που αποστέλλονται από τη Γη, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση «Ωστόσο, οι ζωντανοί οργανισμοί είναι ειδικοί στο να είναι αυτάρκεις και να αξιοποιούν την αυτοσυναρμολόγηση. Το έργο μας δεν λαμβάνει μόνο βιολογική έμπνευση, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα εξετάζοντας τη λειτουργικότητα που υπάρχει ήδη στον φωτοσυνθετικό μηχανισμό των βακτηρίων για να επιτύχουμε μια σημαντική ανακάλυψη στη διαστημική ισχύ. Το έργο μας APACE στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου τύπου λέιζερ που τροφοδοτείται από το φως του ήλιου. Εάν η νέα μας τεχνολογία μπορεί να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί σε διαστημικούς σταθμούς, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή ενέργειας τοπικά και ακόμη και να προσφέρει μια διαδρομή για την αποστολή ενέργειας σε δορυφόρους ή πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτίνες λέιζερ» εξηγεί ο καθηγητής Έρικ Γκούγκερ από το Ινστιτούτο Φωτονικής και Κβαντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο.

Naftemporiki.gr