Skip to main content

Πωλήθηκε για 1,3 εκατ. δολάρια έργο τέχνης που δημιούργησε ένα ανδροειδές

Το ανδροειδές Ai-Da και το πορτρέτο του Τούρινγκ

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους δημοπρασία.

Πορτρέτο του βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ το οποίο φιλοτέχνησε η Ai-Da, ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έγινε το πρώτο  έργο τέχνης δημιουργημένο από ρομπότ που βγήκε σε δημοπρασία. Ο πίνακας που ονομάζεται «A.I. God» βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s και η εκτίμηση ήταν πώς θα πωληθεί έναντι ποσού 120.000-180.000 ευρώ, ποσό προφανώς εξαιρετικά μεγάλο για ένα πίνακα δημιουργημένο από μια μηχανή. Ο πίνακας πωλήθηκε τελικά στην τιμή των 1,3 εκατ. ευρώ. Ο οίκος Sotheby’s έκανε γνωστό ότι υπήρξαν 27 «χτυπήματα» από ενδιαφερόμενους για τον πίνακα για αυτό και η τιμή του εκτοξεύτηκε.

Αυτό το εξαιρετικά ρεαλιστικό ρομπότ είναι ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Έχει βιονικά χέρια και τα χαρακτηριστικά του προσώπου, σε συνδυασμό με την περούκα, το κάνουν να μοιάζει με γυναίκα.

Δημιουργήθηκε το 2019 από μια ομάδα με επικεφαλής τον Έινταν Μέλερ, ιδιοκτήτη γκαλερί και ιδρυτή του Ai-Da Robot Studio, σε συνεργασία με ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ. Το όνομα Ai-Da είναι εμπνευσμένο από την Έιντα Λαβλέις, η οποία θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στην ιστορία.

Το ρομπότ, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει πίνακες ή γλυπτά, έχει κάμερες στα μάτια του και βιονικά χέρια, κινείται και εκφράζεται αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Μέσα από τα έργα μου για τον Άλαν Τούρινγκ, μνημονεύω τα επιτεύγματά του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης», δηλώνει το ρομπότ Ai-Da.

Έργα τέχνης της Ai-Da έχουν ήδη εκτεθεί στη Μπιενάλε της Βενετίας, στο Design Museum του Λονδίνου, στις πυραμίδες της Γκίζας και στην έδρα του ΟΗΕ. Το ανθρωποειδές ρομπότ έχει εκφωνήσει επίσης ομιλία στη Βουλή των Λόρδων το 2022.

Naftemporiki.gr