Είναι γνωστό ότι μέχρι και αρκετά πρόσφατα δηλαδή μέχρι πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη υπήρχαν πολύ μεγάλου μεγέθους όντα σε στεριά και θάλασσα και όσα εξ αυτών ήταν σαρκοβόρα η παρουσία τους προκαλούσε πραγματικό τρόμο στα οικοσυστήματα που ζούσαν.
Ο Φορόραχος (Phorusrhacos longissimus) ήταν ένα μεγάλο αρπακτικό πτηνό που έζησε κατά την Μειόκαινη εποχή και πιθανότατα ζούσε σε δασότοπους και ανοιχτά λιβάδια. Έχουν εντοπιστεί κάποια είδη Φορόραχου στη Νότιο Αμερική κυρίως σε περιοχές της Παταγονίας. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη έφταναν σε ύψος τα 2,5 μέτρα και σε βάρος τα 130 κιλά.
Είχαν τεράστια κρανία, 60 εκ. σε μάκρος, οπλισμένα με ισχυρά, γαμψά ράμφη. Οι Φορόραχοι δεν μπορούσαν να πετάξουν διότι οι φτερούγες του ήταν ατροφικές όμως τα μακριά τους πόδια δείχνουν πως έτρεχαν γρήγορα με μεγάλες δρασκελιές (όπως η σημερινή στρουθοκάμηλος) ώστε να πιάνουν τα θηράματά τους. Το μέγεθος και η συμπεριφορά τους οδήγησε τους παλαιοντολόγους στο να δώσουν στον Φορόραχο την ονομασία «πτηνό του τρόμου» και έτσι έχουν γίνει περισσότερο γνωστά.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Papers in Paleontology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε απολιθώματα ενός πτηνού του τρόμου, ευρήματα που είναι πολύ ενδιαφέροντα από πολλές απόψεις.
Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο γεωλογικό σχηματισμό La Venta στη Κολομβία γεγονός που αρχικά δείχνει για πρώτη φορά ότι ο Φορόραχος ζούσε και σε πιο τροπικά περιβάλλοντα. Το δεύτερο και πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι τα απολιθώματα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο είδος Φορόραχου που είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσα γνωρίζουμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές το είδος αυτό ζούσε πριν από περίπου 12 εκατ. έτη, είχε ύψος που άγγιζε τα τρία μέτρα και βάρος περίπου 160 κιλών. Εκτιμούν ότι αυτό το είδος κυνηγούσε και μάλιστα με επιτυχία μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτό ζώα.
Επική μάχη
Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το πτηνό του τρόμου ήρθε αντιμέτωπο με ένα πραγματικό τέρας εκείνης της εποχής έναν… κροκόδειλο του τρόμου ο οποίος κατασπάραξε τον Φορόραχο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πτηνό βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα τεράστιο είδος κροκόδειλου του γένους Purussaurus. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κροκόδειλος που επιτέθηκε στο Φορόραχο είχε μήκος περίπου εννέα μέτρα.
Ο σημερινοί μεγαλύτεροι σε μέγεθος κροκόδειλοι είναι οι αποκαλούμενοι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού, ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και το μήκος τους φτάνει τα 7,5 μέτρα αν και έχουν γίνει αναφορές για κάποιους ακόμη μεγαλύτερους χωρίς να έχουν όμως εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Naftemporiki.gr