Skip to main content

Εντοπίστηκε η πιο αχόρταγη μαύρη τρύπα στο Σύμπαν (βίντεο)

πηγή φωτό. (Chandra/Harvard) Καλλιτεχνική απεικόνιση της πεινασμένης μαύρης τρύπας LID-568.

Καταναλώνει ύλη με ρυθμό 40 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό.

Μια αρχαία μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αποδεικνύεται ότι είναι η «πιο πεινασμένη» μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί ποτέ. Οι επιστήμονες από το International Gemini Observatory και το NSF NOIRLab λένε ότι η μαύρη τρύπα που ονομάζεται LID-568 καταβροχθίζει την ύλη με ρυθμό 40 φορές ταχύτερο από το θεωρητικό όριο απορρόφησης ύλης από μια μαύρη τρύπα.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb οι ερευνητές κατάφεραν να παρατηρήσουν το LID-568 όπως ήταν 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν. Αν και το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη στην πρώιμη φάση ανάπτυξης του οι επιστήμονες είδαν ότι η μαύρη τρύπα παρήγαγε πολύ περισσότερη ακτινοβολία ακτίνων Χ από ό,τι θα έπρεπε να είναι δυνατό για το μέγεθός της. Η τεράστια… όρεξη της μαύρης τρύπας θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς μερικές μικροσκοπικές μαύρες τρύπες γίνονται υπερμεγέθεις πολύ γρήγορα.

Το όριο

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα νέες παρατηρήσεις με το James Webb για να διερευνήσουν περαιτέρω τους πιθανούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτή την συμπεριφορά των μαύρων τρυπών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάθε μαύρη τρύπα έχει ένα μέγιστο ρυθμό με τον οποίο θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει νέο υλικό. Αυτό ονομάζεται «όριο Eddington», που πήρε το όνομά του από τον Άγγλο αστροφυσικό σερ Άρθουρ Έντινγκτον.

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η προς τα μέσα βαρυτική δύναμη της μαύρης τρύπας εξισορροπείται από την προς τα έξω δύναμη που δημιουργείται από τη θερμότητα της εισερχόμενης ύλης. Εάν μια μαύρη τρύπα ξεπεράσει αυτό το όριο, οι αστροφυσικοί θεωρούσαν ότι θα γινόταν τόσο φωτεινή που τα γύρω αέρια θα εκτινάσσονταν μακριά.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν ένα δείγμα γαλαξιακών πυρήνων εξαιρετικά μακριά από τη Γη, διαπίστωσαν ότι ένας έλαμπε με ασυνήθιστη ένταση. Αν και ήταν αόρατος στο ορατό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, ο δακτύλιος υλικού γύρω από το LID-568 απέδιδε 4,000 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια από ό,τι θα επέτρεπε το όριο Eddington.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι δυνατό χάρη σε μια σειρά ισχυρών εκροών αερίου γύρω από το κέντρο της μαύρης τρύπας φαινόμενο που εκτιμούν ότι οφείλεται στο ότι η μαύρη τρύπα βρισκόταν σε ένα «ατελείωτο γλέντι κατανάλωσης τροφής» όπως αναφέρουν.

Naftemporiki.gr