Skip to main content

Εκτοξεύτηκε ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος, στόχος η κατασκευή ξύλινων οικημάτων στη Σελήνη και τον Άρη (βίντεο)

πηγή φωτό. (Kyoto University) Καλλιτεχνική απεικόνιση του ξύλινου δορυφόρου.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον το εγχείρημα.

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο, που κατασκευάστηκε από Ιάπωνες ερευνητές, εκτοξεύτηκε στο Διάστημα σε μια πρώιμη δοκιμή χρήσης ξύλινων εργαλείων και υλικών στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη.

Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και τον εταιρεία Sumitomo Forestry. Ο δορυφόρος αποτελεί μέρος του φορτίου που εκτοξεύτηκε την Τρίτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με σκάφος της SpaceX, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, και το πλήρωμα του ISS θα τον απελευθερώσουν σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από τη Γη.

Ο μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει ως αποστολή να δείξει τις κοσμικές δυνατότητες του ανανεώσιμου υλικού καθώς η εξερεύνηση του Διαστήματος έχει μπει σε νέα φάση και την επιστροφή του ανθρώπου αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια στον Άρη με στόχο την μόνιμη παραμονή εκεί.

«Με την ξυλεία, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα μπορούμε να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα για πάντα» είπε ο Τακάο Ντόι, πρώην αστροναύτης που μελετά τις ανθρώπινες διαστημικές δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Φιλικό περιβάλλον

Με ένα 50ετές σχέδιο φύτευσης δέντρων και κατασκευής ξύλινων σπιτιών στη Σελήνη και στον Άρη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντόι αποφάσισε να αναπτύξει έναν ξύλινο δορυφόρο πιστοποιημένο από τη NASA για να αποδείξει ότι το ξύλο μπορεί να αποτελέσει ένα διαστημικό υλικό. «Τα αεροπλάνα των αρχών του 1900 ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Ένας ξύλινος δορυφόρος θα πρέπει επίσης να είναι εφικτός» είπε Κότζι Μουράτα καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Το ξύλο είναι πιο ανθεκτικό στο Διάστημα από ό,τι στη Γη επειδή δεν υπάρχει νερό ή οξυγόνο για να του προκαλέσουν φθορές.  Ένας ξύλινος δορυφόρος ελαχιστοποιεί επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τέλος της ζωής του, λένε οι ερευνητές. «Οι παροπλισμένοι δορυφόροι πρέπει να εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα για να μην γίνουν διαστημικά σκουπίδια. Οι συμβατικοί μεταλλικοί δορυφόροι δημιουργούν σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου κατά την επανείσοδο αλλά οι ξύλινοι θα καίγονταν με λιγότερη ρύπανση» λέει ο Ντόι.

Naftemporiki.gr