Σε μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες του Χόλιγουντ για την επαφή της ανθρωπότητας με νοήμονες εξωγήινους, την «Επαφή» (Contact), η Τζόντι Φόστερ ταξιδεύει στον αστέρα Βέγα για να συναντήσει τον εξωγήινο πολιτισμό. Βγαίνοντας από το κοσμικό τούνελ στο οποίο ταξίδευε (μια σκουληκότρυπα) οι θεατές βλέπουν το Βέγα να περιβάλλεται από κοσμική ύλη (σκόνη, αέρια) χωρίς να εμφανίζεται κάποιος πλανήτης εκεί. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις δεν έχουν εντοπίσει την παρουσία κάποιου πλανήτη στο Βέγα όμως με δημοσίευση της η NASA αναφέρει ότι τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb εντόπισαν την παρουσία ενός δίσκου κοσμικής ύλης γύρω από το Βέγα κάτι που σημαίνει ότι οι σεναριογράφοι της ταινίας τελικά δεν φαντάστηκαν απλά τι συμβαίνει στο άστρο αλλά έκαναν τελικά μια πετυχημένη επιστημονική πρόβλεψη.
Ο Βέγας (Vega) είναι η ονομασία του αστέρα α (άλφα) του αστερισμού Λύρα. Είναι ο φωτεινότερος αστέρας της Λύρας και ο δεύτερος σε φωτεινότητα ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας μετά τον Αρκτούρο και πέμπτος λαμπρότερος σε όλη την ουράνια σφαίρα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός από τη Γη ενώ, μαζί με τον Σείριο και τον Αρκτούρο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου. Ο Βέγας είναι ένας από τους καλύτερα μελετημένους αστέρες μετά τον Ήλιο.
Μια ομάδα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα χρησιμοποίησε τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb και έκανε παρατηρήσεις στο Βέγα βλέποντας με λεπτομέρεια ένα δίσκο κοσμικής ύλης διαμέτρου 160 δισ. χλμ.
«Με το Hubble και το JamesWebb έχουμε πλέον μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το Βέγα. Είναι ένα μυστηριώδες σύστημα επειδή ο δίσκος ύλης που διαθέτει δεν μοιάζει με άλλους δίσκους ύλης γύρω από άστρα. Είναι εξαιρετικά λείος δίσκος, απίστευτα λείος» λέει ο Άντρας Γκασπάρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η μεγάλη έκπληξη για την ερευνητική ομάδα είναι ότι παρά την ύπαρξη ενός τέτοιου γιγάντιου δίσκου ύλης δεν υπάρχει κανένα ίχνος ύπαρξης κάποιου πλανήτη. «Μας κάνει να ξανασκεφτούμε το εύρος και την ποικιλία μεταξύ των συστημάτων εξωπλανητών. Βλέπουμε λεπτομερώς πόση ποικιλία υπάρχει μεταξύ των αστρικών δίσκων και πώς αυτή η ποικιλία συνδέεται με τα πλανητικά συστήματα. Ανακαλύπτουμε πολλά για τα πλανητικά συστήματα ακόμα και όταν δεν μπορούμε να δούμε σε ένα άστρο που παρατηρούμε την παρουσία πλανητών », πρόσθεσε ο Σου. «Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στη διαδικασία σχηματισμού πλανητών και νομίζω ότι αυτές οι νέες παρατηρήσεις Η Vega πρόκειται να βοηθήσει στον περιορισμό των μοντέλων σχηματισμού πλανητών»» λέει η Κέιτ Σου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τις παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο James Webb.
Naftemporiki. gr