Skip to main content

Η NASA παρουσίασε το χάρτη με τα σημεία προσεδάφισης των επανδρωμένων αποστολών της στη Σελήνη

πηγή φωτό. (NASA)
O νέος χάρτης με τα εννέα σημεία προσσελήνωσης.

Πρόκειται για περιοχές στο Νότιο Πόλο του φεγγαριού που υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή.

Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή των αστροναυτών της στη Σελήνη με προοπτική για μόνιμη πλέον παρουσία. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Artemis με στόχο να πατήσει το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου είναι προγραμματισμένο για τα τέλη του 2026, θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο να δημιουργηθεί σύντομα και μια βάση που θα ζουν και θα εργάζονται οι αστροναύτες.

Πριν από ένα χρόνο η NASA είχε παρουσιάσει ένα χάρτη με 13 τοποθεσίες στο Νότιο Πόλο της Σελήνης οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ασφαλούς προσεδάφισης και κάποια/ες από αυτές θα επιλεχθούν από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για τις προσσεληνώσεις. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση της Κίνας η οποία είχε κάνει γνωστό ότι κάποια από αυτά τα 13 σημεία τα έχει επιλέξει και η κινεζική διαστημική υπηρεσία για τις επανδρωμένες αποστολές της προκαλώντας την έναρξη κατά πολλούς του… Διαστημικού Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.

Η NASA επανήλθε και παρουσίασε εκ νέου τον χάρτη αλλά με εννέα αντί για δεκατρείς τοποθεσίες ανάμεσα στις οποίες είναι κάποιες που δεν υπήρχαν την προηγούμενη φορά. Μια από αυτές είναι το οροπέδιο Mons Mouton που διαθέτει περιοχές μόνιμης σκιάς δηλαδή σημεία που δεν τα βλέπει ποτέ το φως του Ήλιου και για αυτό θεωρούνται σημεία που μπορεί να υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος τους.

Προηγούμενες έρευνες και αποστολές έχουν υποδείξει την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή στο νότιο πόλο της Σελήνης και για αυτό έχει επιλεχθεί ως ιδανικό σημείο για να γίνει η εκκίνηση της επιστροφής του ανθρώπου στο φεγγάρι. Οι διαστημικές υπηρεσίες θέλουν να βρουν και να αξιοποιήσουν το νερό τόσο για την κατανάλωση από τους αστροναύτες όσο και για υπάρξει μέσω της επεξεργασίας του νερού οξυγόνο για να αναπνέουν στις βάσεις όσοι διαμένουν εκεί αλλά και καύσιμα για τους πυραύλους με τους οποίους θα μετακινούνται φορτία και διαστημικά σκάφη από την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Naftemporiki.gr