Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνά και πιο φονικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα

shutterstock

Ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έκανε τα δέκα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 20 ετών πιο έντονα και πιο πιθανά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι δολοφονικές καταιγίδες, οι καύσωνες και οι πλημμύρες έπληξαν την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία σκοτώνοντας περισσότερους από 570.000 ανθρώπους.

Η νέα ανάλυση υπογραμμίζει πώς οι επιστήμονες μπορούν τώρα να διακρίνουν το δακτυλικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής σε περίπλοκα καιρικά φαινόμενα. Η μελέτη περιελάμβανε εκ νέου ανάλυση δεδομένων για ορισμένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από την ομάδα World Weather Attribution (WWA) στο Imperial College του Λονδίνου.

«Αυτή η μελέτη θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια για τους πολιτικούς ηγέτες που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και καταστρέφουν ζωές. Αν συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, τα δεινά θα συνεχιστούν» δήλωσε ο Δρ. Φρέντερικ Ότο, συνιδρυτής και επικεφαλής του WWA.

Οι ερευνητές εστίασαν στα 10 πιο θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στη Διεθνή Βάση Δεδομένων Καταστροφών από το 2004. Τότε ήταν που δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη που συνδέει ένα καιρικό γεγονός -έναν καύσωνα στην Ευρώπη- με το μεταβαλλόμενο κλίμα μας.

Ο κατάλογος

Το πιο θανατηφόρο γεγονός των δύο τελευταίων δεκαετιών ήταν η ξηρασία στη Σομαλία το 2011, η οποία υπολογίζεται ότι σκότωσε περισσότερους από 250,000 ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χαμηλή βροχόπτωση που οδήγησε την ξηρασία έγινε πιο πιθανή και πιο ακραία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον καύσωνα που έπληξε τη Γαλλία το 2015 σκοτώνοντας περισσότερους από τρεις ανθρώπους, όπου οι ερευνητές λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ήταν διπλάσιες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Περιλαμβάνει επίσης τους ευρωπαϊκούς καύσωνες του 2022, όταν πέθαναν 53 χιλιάδες άνθρωποι, και του 2023, που οδήγησε σε 37 χιλιάδες να χάσουν τη ζωή τους. Το τελευταίο θα ήταν αδύνατο χωρίς την κλιματική αλλαγή, διαπιστώνει η μελέτη που αναφέρει  ότι οι θανατηφόροι τροπικοί κυκλώνες που έπληξαν το Μπαγκλαντές το 2007, τη Μιανμάρ το 2008 και τις Φιλιππίνες το 2013 έγιναν όλοι πιο πιθανοί και έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συνέβη και με τις πλημμύρες που έπληξαν την Ινδία το 2013.

Οι καταγραφές

Οι ερευνητές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από αυτά τα γεγονότα είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος από τους αριθμούς που αναφέρουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα δεν τείνουν να καταγράφονται ως τέτοιοι σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ειδικά σε φτωχότερες χώρες που είναι πιο ευάλωτες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από τις καταιγίδες στην Ισπανία που αφήσουν δεκάδες νεκρούς αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο της καταστροφής την Βαλένθια. Οι πλημμύρες στο Uttarakhand της Ινδίας το 2013 σκότωσαν περισσότερους από 6 χιλιάδες ανθρώπους

Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών φαινομένων είναι δυνατή μόνο επειδή οι επιστήμονες που ίδρυσαν το WWA πρωτοστάτησαν σε έναν τρόπο παρακολούθησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε καταστροφικά καιρικά φαινόμενα. Γνώριζαν ότι τα μετεωρολογικά αρχεία έδειχναν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονταν πιο έντονα. Επιπλέον, ένας τεράστιος όγκος επιστήμης με κριτές εξήγησε πώς η θέρμανση της ατμόσφαιρας μπορεί να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό που έλειπε ήταν η σχέση μεταξύ ενός και μόνο γεγονότος με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τα μοντέλα

Για χρόνια οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν ατμοσφαιρικά μοντέλα για να προβλέψουν τα μελλοντικά καιρικά μοτίβα. Η ερευνητική ομάδα επαναχρησιμοποίησε τα μοντέλα για να εκτελέσει επαναλαμβανόμενες προσομοιώσεις για να υπολογίσουν πόσο πιθανό ήταν ένα καιρικό γεγονός στο τρέχον κλίμα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν επίσης παράλληλες προσομοιώσεις που διερεύνησαν πόσο πιθανό ήταν το ίδιο γεγονός σε έναν κόσμο στον οποίο η βιομηχανική επανάσταση δεν είχε συμβεί ποτέ. Αυτά τα μοντέλα υπολογιστών αφαίρεσαν τις επιπτώσεις των δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που οι άνθρωποι έχουν στείλει στην ατμόσφαιρα.

Οι υπολογισμοί σήμαιναν ότι μπορούσαν να συγκρίνουν πόσο πιθανό ήταν το ίδιο γεγονός με και χωρίς τους 1,2 βαθμούς Κελσίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ήδη βιώσει ο κόσμος από τη βιομηχανική επανάσταση.

«Οι τεράστιοι απολογισμοί νεκρών που συνεχίζουμε να βλέπουμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες δείχνουν ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για θέρμανση 1,3 βαθμούς Κελσίου, πόσο μάλλον 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου. Η σημερινή μελέτη έδειξε την ανάγκη για όλες τις χώρες να οικοδομήσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή και προειδοποίησε. Με κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης, θα δούμε περισσότερα γεγονότα ρεκόρ που ωθούν τις χώρες στο χείλος του γκρεμού, ανεξάρτητα από το πόσο προετοιμασμένες είναι» δήλωσε ο Ρουπ Σινγκ, του Κέντρου Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού της Ερυθράς Ημισελήνου που υποστηρίζει την WWA.

Naftemporiki.gr