Skip to main content

Η γυναίκα που κατηγορήθηκε ότι είναι βρικόλακας «επέστρεψε από τους νεκρούς» (με τη βοήθεια της επιστήμης)

πηγή φωτό. (Institute of Archeology of the Nicolaus Copernicus University/Oscar Nillson) Το πρόσωπο της Zosia που πέθανε κατηγορούμενη ότι ήταν βαμπίρ.

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο της 400 χρόνια μετά τον θάνατο της

Το 2022 μια ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος στο Τόρουν της Πολωνίας ανακάλυψε έναν τάφο στον οποίο βρισκόταν ο σκελετός ενός ανθρώπου που είχε θαφτεί με ένα λουκέτο στο πόδι και ένα σιδερένιο δρεπάνι στον λαιμό.

Οι αρχικές μελέτες έδειξαν ότι ο σκελετός ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 18-20 ετών όταν πέθανε η οποία ζούσε τον 17o αιώνα. Οι αναλύσεις του σκελετού είχαν δείξει ότι υπέφερε από μια κατάσταση υγείας που θα προκαλούσε λιποθυμία και σοβαρούς πονοκεφάλους, καθώς και πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο τρόπος που θάφτηκε είναι χαρακτηριστικός για άτομα που θεωρούνταν εκείνη την εποχή ως… βαμπίρ και το δρεπάνι στο λαιμό με το λουκέτο στο πόδι ήταν ενέργειες που γίνονταν ώστε να παρεμποδιστεί η επιστροφή τους από τους νεκρούς.

Μετά την ανακάλυψη του τάφου οι ντόπιοι έδωσαν στη νεαρή κοπέλα το όνομα Zosia και τώρα μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας μεθόδους ανάλυσης DNA, τρισδιάστατη εκτύπωση και μοντελοποίηση με πηλό ανασυνέθεσε το πρόσωπο της.

«Είναι πραγματικά ειρωνικό, κατά κάποιο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι που την έθαψαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την εμποδίσουν να επιστρέψει από τους νεκρούς και εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την επαναφέρουμε στη ζωή. Θέλαμε να φέρουμε τη Zosia πίσω ως άνθρωπο και όχι ως αυτό το τέρας που είναι θαμμένο» λέει ο Σουηδός αρχαιολόγος Όσκαρ Νίλσον, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

(Institute of Archeology of the Nicolaus Copernicus University/Oscar Nillson)

Ο τάφος της Zosia ήταν ένας από τους πολλούς που εντοπίστηκαν έξω από την βόρεια πολωνική πόλη Bydgoszcz. Στους τάφους εντοπίστηκε και ένα παιδί θαμμένο μπρούμυτα και επίσης με λουκέτο στα πόδια γεγονός που υποδεικνύει ότι και αυτό θεωρήθηκε βαμπίρ αλλά και ότι η συγκεκριμένη περιοχή για κάποιο λόγο φαίνεται ότι είχε επικρατήσει κάποιος φόβος της τοπικής κοινότητας για την ύπαρξη βρικολάκων.

Διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο της Zosia υποδεικνύουν ότι τα αντικείμενα που θάφτηκε δείχνουν ότι είναι από μια πλούσια, πιθανώς ευγενή, οικογένεια. «Είναι συγκινητικό να βλέπεις ένα πρόσωπο να επιστρέφει από τους νεκρούς, ειδικά όταν ξέρεις την ιστορία για αυτό το νεαρό κορίτσι» λέει ο Νίλσον.

Η Ευρώπη του 17ου αιώνα στην οποία έζησε η Zosia υπέφερε από τις επιπτώσεις πολυετών πολεμικών αναμετρήσεων κάτι που σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που έκανε την ανασύνθεση του προσώπου δημιούργησε ένα κλίμα φόβου στο οποίο η πίστη στα υπερφυσικά όντα ήταν συνηθισμένη.

Naftemporiki.gr