Πριν από λίγες μέρες έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της NASA υπέδειξε την ύπαρξη ενός εξωφεγγαριού, δηλαδή ενός δορυφόρου σε κάποιο πλανήτη σε άλλο αστρικό σύστημα. Αν και έχουμε ανακαλύψεις χιλιάδες εξωπλανήτες, πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, εντούτοις δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη ένα εξωφεγγάρι. Ερευνητική ομάδα υποδεικνύει τώρα την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωφεγγαριού με την ελπίδα να είναι αυτό που θα γράψει ιστορία ως το πρώτο που εντοπίζεται στο Σύμπαν αν το εύρημα επιβεβαιωθεί.
Τα τεχνικά μέσα που είχαν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι δεν τους επέτρεπαν να κάνουν λεπτομερείς παρατηρήσεις διαστημικών σωμάτων όπως ένας πλανήτης σε περιοχές του Διαστήματος μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Τα διαστημικά τηλεσκόπια, η συνεχής αναβάθμιση των επίγειων τηλεσκοπίων και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Σύμπαντος επέτρεψαν στους επιστήμονες να εντοπίζουν πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα για αυτό και ονομάστηκαν εξωπλανήτες.
Έχουν εντοπιστεί τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από 5,5 χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση της παρουσίας τους στο γαλαξία μας.
Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της εδώ και λίγο καιρό στην προσπάθεια εντοπισμού δορυφόρων σε κάποιους από αυτούς τους εξωπλανήτες διαδικασία που λόγω του μικρού μεγέθους ενός φεγγαριού παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η έρευνα στη NASA υπέδειξε την ύπαρξη ενός βραχώδους ηφαιστειακού φεγγαριού που περιστρέφεται γύρω από έναν εξωπλανήτη 635 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Ο Μπεν Κασέζε απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ και ο Ντέιβιντ Κίπινγκ ειδικός στους εξωπλανήτες χρησιμοποίησαν το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ένα εξωφεγγάρι. Είναι η πρώτη φορά που το James Webb χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό και τα εξαιρετικής ευαισθησίας και ακρίβειας όργανα του υπέδειξαν την ύπαρξη ενός δορυφόρου στον εξωπλανήτη Kepler-167e που βρίσκεται σε απόσταση 1,115 ετών φωτός από τη Γη.
Ο Kepler-167e είναι ο πιο κοντινός σε χαρακτηριστικά (ακτίνα, μάζα, θερμοκρασία) εξωπλανήτης αερίου που γνωρίζουμε σε σχέση με το Δία και δεδομένου ότι ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει δεκάδες δορυφόρους εκτιμάται ότι και αυτός ο εξωπλανήτης θα διαθέτει κάποιο/α φεγγάρια.
«Η εύρεση εξωφεγγαριών θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τον σχηματισμό του δικού μας ηλιακού συστήματος. Αν ψάξουμε γύρω από αυτούς τους πλανήτες που μοιάζουν με τον Δία και κανένας από αυτούς δεν έχει φεγγάρια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι περίεργο με τον Δία και, κατ’ επέκταση, το υπόλοιπο ηλιακό μας σύστημα και ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα μοντέλα σχηματισμού πλανητών. Η κατανόηση περισσότερων στοιχείων για τα εξωφεγγάρια θα βοηθούσε και στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής» είπε ο Κασέζε.
Εάν οι αστρονόμοι ανιχνεύσουν «βιουπογραφές» – πιθανά σημάδια ζωής – στην ατμόσφαιρα ενός μακρινού κόσμου, θα πρέπει να είναι σίγουροι εάν όλα αυτά προέρχονται από έναν μόνο πλανήτη ή αν κάποια μπορεί να προέρχονται από ένα κοντινό φεγγάρι.
Naftemporiki.gr