Τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες στο Διεθνές Συνέδριο Αστρονομίας στο Μιλάνο τα σχέδια της ESA στην κούρσα της κατάκτησης της Σελήνης και του Άρη και ο επικεφαλής του οργανισμού Γιόζεφ Άσμπαχερ έκανε γνωστά κάποια στοιχεία για αυτά τα σχέδια.
Η ESA ως σταθερός σύμμαχος της NASA συμμετέχει σε διάφορες αποστολές και διαστημικά πρότζεκτ όπως τη δημιουργία της Σεληνιακής Πύλης, ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Όμως παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και σχέδια που έχει παρουσιάσει για αυτόνομη παρουσία στο Διάστημα όπως το Σεληνιακό Χωριό, μια μεγάλη βάση στην αθέατη πλευρά της Σελήνη, η ESA δεν έχει προχωρήσει σε κάποια διαδικασία έναρξης υλοποίησης αυτών των σχεδίων μοιάζοντας να μένει αρκετά πίσω όχι μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και τις νέες δυναμικά ανερχόμενες διαστημικές δυνάμεις όπως είναι η Ινδία.
Τα στελέχη της ESA ανακοίνωσαν το πρόγραμμα «Explore 2040», το πρόγραμμα Moonligh και το πρόγραμμα LightShip στο πλαίσιο των οποίων θα ενταχθούν μια σειρά από δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη καινοτόμων διαστημικών τεχνολογιών οι οποίες θα βρουν εφαρμογή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.
Τα προγράμματα αυτά θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά στην προσεχή συνάντηση των μελών της ESA που θα γίνει το 2025 ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το αν και πιο από αυτά θα λάβει πράσινο φως και σε ποιο εύρος τους.
Τα προγράμματα
Η ESA έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός στόλου από σεληνακάτους οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «Αργοναύτης». Ο στόλος αυτός αποτελεί συνεργασία της ESA με την Airbus και αρχικά θα μεταφέρει φορτία στην επιφάνεια της Σελήνης αλλά αν τα σκάφη αυτά αποδειχθούν λειτουργικά και ασφαλή αναμένεται να τροποποιηθούν έτσι ώστε να μεταφέρουν και ανθρώπους στη συνέχεια.
Το πρόγραμμα Moonlight αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και πλοήγησης, εντοπισμού θέσης. Το πρόγραμμα LightShip αφορά την κατασκευή ηλεκτροκίνητων διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν φορτία και επιβάτες στον Άρη ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης, εντοπισμού θέσης.
Τα 22 μέλη της ESA θα κληθούν να αποφασίσουν επί όλων αυτών των σχεδίων και προγραμμάτων αλλά σε μια περίοδο που η Ευρώπη είναι πολιτικά διχασμένη και αναδεικνύονται σε ολοένα και πιο ισχυρή θέση πολιτικές δυνάμεις που είναι αρνητικές στην παροχή κεφαλαίων για επιστημονική έρευνα και ήδη σε χώρες όπου έχουν αυτές οι δυνάμεις (κυρίως οι ακροδεξιές) την εξουσία τα κονδύλια για την επιστημονική έρευνα περικόπτονται δραστικά.
Naftemporiki.gr