Ήταν δεδομένο ότι στο φιλόδοξο πολυσύνθετο διαστημικό της πρόγραμμα η Κίνα θα προσέθετε κάποια στιγμή και έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό. Έτσι δεν προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση που έκανε η διαστημική υπηρεσία της Κίνας τον Απρίλιο του 2021 ότι η χώρα αποφάσισε να αποκτήσει ένα διαστημικό σταθμό. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη και θαυμασμό όμως ήταν ότι λίγες εβδομάδες μετά ο σταθμός αυτός ήταν έτοιμος να υποδεχτεί το πρώτο του πλήρωμα. Ο Tiangong (Ουράνιο Παλάτι) ετοιμάζεται να υποδεχτεί τώρα το 14ο πλήρωμα του.
Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής θα εκτοξευτεί αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ένα σκάφος που θα μεταφέρει στον Tiangong τρία νέα μέλη πληρώματος. Επικεφαλής είναι ο Κάι Ξουζχέ που έχει αποτελέσει ξανά μέλος του πληρώματος του σταθμού το 2022. Μαζί του θα είναι δύο ταϊκοναύτες (όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες της) οι οποίοι έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1990, είναι δηλαδή νεαρής ηλικίας και θα είναι η πρώτη τους φορά που θα ταξιδέψουν στο Διάστημα. Ανάμεσα τους είναι η Γουάνγκ Χάουζε που είναι προς το παρόν η μοναδική γυναίκα μηχανικός στο δυναμικό των ταϊκοναυτών αλλά δεν είναι η πρώτη γυναίκα που έχει αποτελέσει μέλος του πληρώματος του διαστημικού σταθμού της Κίνας αφού έχουν πάει μέχρι σήμερα άλλες δύο γυναίκες.
Το νέο πλήρωμα θα πραγματοποιήσει πλήθος πειραμάτων σε πολλούς τομείς που ξεκινούν από την ιατρική και καταλήγουν στο πεδίο των υλικών με πιο ενδιαφέρουσα μελέτη αυτή που αφορά την συμπεριφορά που θα έχουν στο διαστημικό κενό τούβλα κατασκευασμένα από προσομοιωμένο σεληναικό υλικό παρόμοιο με αυτό που θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλες οι διαστημικές υπηρεσίες που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν επανδρωμένες βάσεις στην Σελήνη.
Η μεταφορά υλικών στη Σελήνη είναι δύσκολη υπόθεση, οπότε, για να μπορέσει να εδραιωθεί μόνιμη παρουσία εκεί, πρέπει να αξιοποιηθούν πόροι που υπάρχουν τοπικά κυρίως ο σεληνιακός ρηγόλιθος που αφθονεί στη Σελήνη. Ο ρηγόλιθος είναι στρώμα αραιών ετερογενών επιφανειακών κοιτασμάτων που καλύπτει στερεό πέτρωμα. Περιλαμβάνει σκόνη, χώμα, σπασμένο ή θρυμματισμένο πέτρωμα και άλλα σχετικά υλικά,
Οι στόχοι
Η Κίνα είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ο σταθμός αυτός θα λειτουργήσει αποκλειστικά για δική της χρήση αφήνοντας ένα παράθυρο ανοικτό για να δεχτεί στο μέλλον να φιλοξενήσει αστροναύτες άλλων χωρών αλλά με κριτήριο τις σχέσεις κάθε ενδιαφερόμενης χώρας με την Κίνα υποδεικνύοντας κυρίως τους Ρώσους κοσμοναύτες.
Όμως η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δέχτηκε αιτήματα από πολλές χώρες για να στείλουν αστροναύτες της στον Tiangong και το Πεκίνο αποφάσισε αλλαγή της αρχικής στάσης του. Η Κίνα αποφάσισε να διπλασιάσει το μέγεθος του διαστημικού της σταθμού για να φιλοξενεί αστροναύτες από άλλες χώρες και στην ουσία να πάρει τη θέση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του στο τέλος της δεκαετίας σε μια κίνηση του Πεκίνου να ενισχύσει την γεωπολιτική της ισχύ μέσω του Διαστήματος.
Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας θα υποστηρίζει και τη μεγάλη επίσης διεθνούς χαρακτήρα επανδρωμένη βάση που έχει ανακοινώσει η Κίνα ότι θα κατασκευάσει σύντομα στην επιφάνεια της Σελήνης σε συνεργασία με την Ρωσία. Ο σταθμός αυτός έχει λάβει την ονομασία Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS) αφού μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του πολλές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα, η Νότιος Αφρική, το Πακιστάν και άλλες χώρες έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα κα έγιναν αποδεκτές από την Ρωσία και την Κίνα στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας διαστημικής συμμαχίας απέναντι σε αυτή των ΗΠΑ,Ευρώπης, Καναδά και Ιαπωνίας που μονοπωλούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια τη διαστημική δραστηριότητα εκτός Γης.
Naftemporiki.gr