Skip to main content

Ετοιμο να αναλάβει δράση το απόρρητο σύστημα δορυφορικών παρεμβολών του αμερικανικού στρατού

πηγή φωτό. (L3Harris Technologies Inc.)
Στη φωτογραφία το δορυφορικό σύστημα Meadowlands

Μπλοκάρει τους εθχρικούς δορυφόρους χωρίς να εμποδίζει τη λειτουργία εκείνων του κατόχου του.

Ένα μυστικό αμερικανικό όπλο που μπλοκάρει κινεζικούς και ρωσικούς δορυφόρους  βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών του και σύντομα θα είναι έτοιμο να αναλάβει δράση σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου. Το σύστημα «Meadowlands» είναι ένας ισχυρός δορυφορικός παρεμβολέας που έχει κατασκευαστεί για να εξουδετερώνει προσωρινά τις επικοινωνίες του εχθρού όταν ξεκινά μια πολεμική αναμέτρηση.

Αυξάνοντας υπέρμετρα το ραδιοφωνικό σήμα το νέο όπλο κόστους 120 εκατομμυρίων δολαρίων «φωνάζει» τόσο δυνατά που… πνίγει κάθε άλλο σήμα. Αρχικά προγραμματισμένο να παραδοθεί το 2022, το όπλο αντιμετωπίστηκε από μια σειρά απροσδιόριστων τεχνικών λαθών που οδήγησαν σε καθυστερήσεις άνω των δύο ετών.

Ωστόσο ο αμερικανικός στρατός λέει τώρα ότι το σύστημα έχει περάσει «όλες τις δοκιμές επαλήθευσης» και είναι σε καλό δρόμο για παράδοση στις αρχές του 2025. Σχεδιασμένο από μια εταιρεία από τη Φλόριντα που ονομάζεται L3Harris Technologies Inc., το Meadowlands είναι μια ελαφρύτερη, πιο φορητή έκδοση των πρώτων επιθετικών ηλεκτρονικών όπλων της Αμερικής.

Το ουρλιαχτό

Οι λεπτομέρειες του συστήματος προσφέρουν μια εικόνα στο απόρρητο πρόγραμμα ανάπτυξης διαστημικών όπλων της Αμερικής που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το νέο σύστημα ανήκει στην κατηγορία των συστημάτων που ονομάζονται Jammers και λειτουργούν «ουρλιάζοντας» τόσο δυνατά που τα σήματα του εχθρού πνίγονται. Αυτό σημαίνει ότι οι εχθρικοί δορυφόροι δεν είναι σε θέση να διακρίνουν το σήμα από τον θόρυβο και να μεταδώσουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα

Το σύστημα Meadowlands είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος ραδιοπομπός που μπορεί να παράγει μια εξαιρετικά ισχυρή εκπομπή ραδιοφωνικού θορύβου που μπορεί να πνίξει μηνύματα από έναν ξένο δορυφόρο.

Πιθανώς, αυτά θα μπορούσαν να είναι ρωσικά ή κινεζικά μηνύματα παρακολούθησης, όπως η θέση του αμερικανικού στρατού.

Το εργαλείο θα επέτρεπε στο στρατό των ΗΠΑ να απενεργοποιήσει προσωρινά τους κινεζικούς ή ρωσικούς δορυφόρους στην αρχή μιας σύγκρουσης, ενώ θα επέτρεπε στους αμερικανικούς δορυφόρους να λειτουργούν κανονικά.

Ο Ταγματάρχης Νιλ Κάρτερ, αναπληρωτής διευθυντής Πληροφοριών της Διοίκησης Διαστημικών Συστημάτων των ΗΠΑ, εξήγησε σε μια δημοσίευση σε blog: «Έχω δύο παιδιά και μπορεί να φωνάζουν πολύ δυνατά. Αν είμαι στην κουζίνα, πλένω πιάτα και η γυναίκα μου είναι στο σαλόνι και προσπαθεί να μου πει κάτι από την άλλη άκρη του δωματίου, αλλά τα παιδιά μιλούν τόσο δυνατά, μου είναι απλά αδύνατο να την ακούσω. Οι δορυφορικοί παρεμβολές λειτουργούν με την ίδια ακριβώς αρχή και ουσιαστικά ‘ουρλιάζουν’ τόσο δυνατά που οι επίγειοι δέκτες δεν μπορούν να ακούσουν το επιδιωκόμενο σήμα»

Το σύστημα Meadowlands που μπορεί να τοποθετείται σε τροχοφόρες πλατφόρμες για να μετακινείται όπου είναι απαραίτητο τέθηκε σε λειτουργία για να αντικαταστήσει το παλαιότερο «Σύστημα Counter Communications» που τέθηκε σε λειτουργία το 2020.

Το νέο επίγειο σύστημα ηλεκτρονικού σαμποτάζ έχει κατασκευαστεί για να είναι ελαφρύτερο και πιο ευκίνητο για ταχύτερη ανάπτυξη. Το Meadowlands μπορεί επίσης να ενημερωθεί με νέο λογισμικό και μπορεί να μπλοκάρει ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων.

Τα πρώτα πέντε από τα 32 προγραμματισμένα όπλα θα δοθούν στη Space Force τον Ιανουάριο τυο 2025  για περαιτέρω δοκιμές. Τον Μάρτιο, εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, τα όπλα θα κηρυχθούν επιχειρησιακά και θα παραδοθούν στη μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου της Διαστημικής Δύναμης, Space Delta 3.