Skip to main content

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου κατά του νοροϊού που προσβάλει εκατοντάδες εκατ. ανθρώπους ετησίως

Πρόκειται για ένα εμβόλιο mRNA εναντίον ενός από τους πιο μεταδοτικούς ιούς με πολύ άσχημα συμπτώματα.

Ξεκίνησαν στη Βρετανία οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA στον κόσμο κατά του νοροϊού με την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά.

Ο νοροϊός προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας με εμετούς και διάρροια και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή, με κρούσματα να εμφανίζονται συχνά σε νοσοκομεία, οίκους φροντίδας, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες, ο ιός μπορεί να είναι σοβαρός, ιδιαίτερα για τους πολύ νέους, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Δρ. Πάτρικ Μουρ, γενικός ιατρός και εθνικός επικεφαλής ερευνητής για τη δοκιμή στη Βρετανία είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για τον νοροϊό στον κόσμο, ενώ στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν πολύ απλά χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά. Ο Μουρ αναφέρει ότι ο νοροϊός έχει τεράστια παρουσία με περίπου 685 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως και περίπου 200 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η κλινική δοκιμή φάσης 3, η οποία ονομάζεται Nova 301, θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα εγγράψει 25.000 ενήλικες – με έμφαση σε άτομα άνω των 60 ετών – από χώρες όπως η Βρετανία, Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Στο πλαίσιο της δοκιμής, οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα κατανεμηθούν τυχαία για να λάβουν το νέο εμβόλιο και οι άλλοι μισοί θα λάβουν εμβόλιο φυσιολογικού ορού ως εικονικό φάρμακο.

Το εμβόλιο για τον νοροϊό βασίζεται στην τεχνολογία mRNA – μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Moderna και η Pfizer/BioNTech για την ανάπτυξη των εμβολίων τους για τον Covid.

Naftemporiki.gr