Skip to main content

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ζητά από τον Ελον Μασκ να υπογράψει τη συμφωνία ελέγχου των διαστημικών σκουπιδιών

πηγή φωτό MIT

Η ESA ξεκίνησε συνομιλίες με την Space X για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που διογκώνεται συνεχώς.

Ο Τζόσεφ Άσμπαχερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη SpaceX σχετικά με την πιθανότητα να ενταχθεί η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ στη Χάρτα Μηδενικών Διαστημικών Σκουπιδιών, μια συμφωνία ανάμεσα σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που έχει σχεδιαστεί από την ESA με στόχο για να μειώσει το συνεχώς αυξανόμενο όγκο των διαστημικών σκουπιδιών.

Η ESA στην οποία συμμετέχουν 22 χώρες πρωτοστατεί σε μία από τις πολλές προσπάθειες για την ανατροπή της μάζας των διαστημικών σκουπιδιών που στροβιλίζεται γύρω από τον πλανήτη.

Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και κάθε είδους αντικείμενα, ακόμη και πράγματα που πέφτουν από τα χέρια των αστροναυτών σε διαστημικούς περιπάτους, κυκλοφορούν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από την Γη έχοντας δημιουργήσει μια μεγάλη «χωματερή» το μέγεθος της οποίας μεγαλώνει συνεχώς.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή αφού κινούνται με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα και όπως είναι ευνόητο αν κάποιο από αυτά πέσει πάνω σε ένα διαστημικό σκάφος ή έναν εν λειτουργία δορυφόρο μπορεί να του προκαλέσει σοβαρή ή ακόμη και ανεπανόρθωτη ζημιά με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώνεται συχνά να τον μετατοπίζει για να αποφύγει κάποιο απειλητικό διαστημικό σκουπίδι.

Η ESA εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα. Παράλληλα πολλά από αυτά τα σκουπίδια συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας και άλλα.

Περίπου δέκα χιλιάδες δορυφόροι, κυρίως αμερικανικοί, περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη μας.  Στη συντριπτική πλειονότητά τους χρησιμοποιούνται για τις τηλεπικοινωνίες, τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί εξ αυτών ανήκουν στο δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό στόλο Starlink της SpaceX.

Το  17% του συνόλου είναι επιστημονικοί δορυφόροι «παρατήρησης της γης». Βοηθούν στη βελτίωση της ακρίβειας των μετεωρολογικών ή γεωδαισιακών μετρήσεων, για παράδειγμα, καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον, αλλά και τη μελέτη φυσικών φαινομένων όπως ηφαιστειακές εκρήξεις ή τα ρήγματα που προκαλούν σεισμούς.

Υπάρχει όμως μία σημαντική απειλή για τους δορυφόρους αυτούς. Η ESA εκτιμά ότι τα διαστημικά σκουπίδια κινδυνεύουν να συγκρουστούν με τους ενεργούς δορυφόρους ή να τους αναγκάσουν να κάνουν ελιγμούς (δαπανηρούς σε καύσιμα) για να τους αποφύγουν.

Ο Άσμπαχερ είπε ότι 110 χώρες ή άλλοι φορείς έχουν ενταχθεί στη χάρτα Zero Debris που στοχεύει να σταματήσει τη δημιουργία νέων τροχιακών σκουπιδιών μέχρι το 2030.

Όπως είναι ευνόητο η συμμετοχή της Space X στο εγχείρημα της ESA αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί αφού ο στόλος Starlink αναμένεται να αριθμεί δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους σε πλήρη σύνθεση. Ο Άσμπαχερ είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Space X χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ενώ η εταιρεία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο. Ο επικεφαλής της ESA έκανε επίσης γνωστό ότι η Amazon που αναπτύσσει το δικό της δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό στόλο υπέγραψε τη χάρτα.

Naftemporiki.gr