Skip to main content

Ο Ελον Μασκ αντιμέτωπος με τον «Ελον Μασκ» της Ασίας για το δορυφορικό Internet στην Ινδία

Μια κρίσιμη μάχη στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών  

Οι αναλυτές της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών θεωρούσαν ζήτημα χρόνου να διασταυρωθούν κάπου οι δρόμοι του Ελον Μασκ και του 67χρονου Μουκές Αμπάνι, του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία που ανάμεσα στις άλλες επιχειρήσεις της αυτοκρατορίας του έχει και μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσει δορυφορικό στόλο σύνδεσης με το Διαδίκτυο παρόμοιο με το στόλο Starlink της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Μασκ.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC ξεκίνησε η μάχη των δύο μεγιστάνων για την επικράτηση στην αναδυόμενη αγορά δορυφορικής σύνδεσης στο Internet στην Ασία με πρώτο… πολεμικό μέτωπο αυτό της Ινδίας μετά την ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει ανοικτό διαγωνισμό για την παροχή δορυφορικού ευρυζωνικού φάσματος αλλά θα κάνει απευθείας ανάθεση.

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ινδίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τιμολόγηση του φάσματος και οι εμπορικές δορυφορικές υπηρεσίες Διαδικτύου δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Οι συνδρομητές δορυφορικού Διαδικτύου στην Ινδία προβλέπεται να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια έως το 2025, σύμφωνα με τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ICRA. Η τοπική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με τουλάχιστον έξι βασικούς παίκτες με πιο ισχυρή παρουσία αυτή της εταιρείας Reliance Jio του Αμπάνι που έγινε ευρύτερα γνωστός πρόσφατα εξαιτίας του γάμου του 29χρονου υιού του Ανάντ Αμπάνι  που περιλάμβανε πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων απίστευτης χλιδής που διήρκεσαν μήνες πριν τη γαμήλια τελετή.

Έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια σε δημοπρασίες ραδιοκυμάτων για να κυριαρχήσει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Reliance Jio έχει συνάψει συνεργασία με την SES Astra με έδρα το Λουξεμβούργο, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στη δορυφορική βιομηχανία.

Σε αντίθεση με τον στόλο Starlink του Μασκ που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ 160 και 1,000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης για ταχύτερη μετάδοση δεδομένων η SES λειτουργεί δορυφόρους μέσης τροχιάς (MEO) σε πολύ υψηλότερο υψόμετρο προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές από το Starlink.

Το δορυφορικό δίκτυο του Μασκ έχει αυτή την στιγμή περίπου 6,5 χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά και περίπου τέσσερα εκατομμύρια συνδρομητές σε 100 χώρες. Το Starlink είχε στόχο να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών στην Ινδία από το 2021 αλλά διάφορα εμπόδια που έθεσε η ρυθμιστική Αρχή δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα στον Μασκ να… πατήσει το δορυφορικό του πόδι στην Ινδία.

Η απόφαση και οι αντιδράσεις

Ενώ οι δημοπρασίες έχουν αποδειχθεί προσοδοφόρες για αυτήν στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Ινδίας υπερασπίζεται την απόφασή της να εκχωρήσει με διοικητική απόφαση το δορυφορικό φάσμα αυτή τη φορά, υποστηρίζοντας ότι ευθυγραμμίζεται με τους διεθνείς κανόνες.

Το δορυφορικό φάσμα δεν κατανέμεται συνήθως με δημοπρασία, καθώς το σχετικό κόστος μπορεί να επηρεάσει τη χρηματοοικονομική λογική ή την επένδυση στην επιχείρηση, λέει ο Γκάρεθ Όουεν αναλυτής τεχνολογίας στην Counterpoint Research. Αντίθετα, η διοικητική κατανομή θα διασφάλιζε ότι το φάσμα κατανέμεται δίκαια μεταξύ των «κατάλληλων» παικτών, δίνοντας στο Starlink την ευκαιρία να μπει στο παιχνίδι.

Ωστόσο η Reliance Jio λέει ότι μια δημοπρασία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού, δεδομένης της έλλειψης σαφών νομικών διατάξεων στην Ινδία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται απευθείας στους καταναλωτές.

Σε επιστολές που απέστειλε στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών νωρίτερα τον Οκτώβριο η Reliance προέτρεπε επανειλημμένα να δημιουργηθούν «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των υπηρεσιών πρόσβασης που βασίζονται σε δορυφόρους και της επίγειας πρόσβασης». Η εταιρεία είπε επίσης ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις δορυφορικές τεχνολογίες έχουν θολώσει σημαντικά τις γραμμές μεταξύ δορυφορικών και επίγειων δικτύων και οι υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφόρους δεν περιορίζονται πλέον σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από επίγεια δίκτυα».

Μια επιστολή ανέφερε ότι η εκχώρηση ραδιοφάσματος πραγματοποιείται μέσω δημοπρασιών βάσει της νομοθεσίας για τις τηλεπικοινωνίες της Ινδίας, με τη διοικητική κατανομή να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις «δημοσίου συμφέροντος, κυβερνητικών λειτουργιών ή τεχνικών ή οικονομικών λόγων που εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς».

Εάν η εταιρεία του Μασκ καταφέρει να εισέλθει στην Ινδία αυτή τη φορά, θα τονώσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις λένε πολλοί αναλυτές. Θα βοηθήσει επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καλύψουν την εικόνα της ως υπέρ του ανταγωνισμού αντικρούοντας ισχυρισμούς ότι οι πολιτικές της ευνοούν κορυφαίους Ινδούς επιχειρηματίες όπως ο Αμπάνι.

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον επί της… δορυφορικής οθόνης.

Naftemporiki.gr