Skip to main content

Το James Webb εντόπισε αρχαίο άγνωστο είδος γαλαξιών

πηγή φωτό. (NASA/ESA/JWST)) Ένας φωτεινός σπειροειδής γαλαξίας εμφανίζεται σε φόντο χιλιάδων άλλων μακρινών γαλαξιών

Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στην κοσμολογία και την ιστορία του Σύμπαντος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε έναν παράξενο γαλαξία που υπήρχε στο πρώιμο Σύμπαν και η ανάπτυξη του σε αντίθεση με τους περισσότερους γαλαξίες φαίνεται ότι συνέβη από μέσα προς τα έξω με τα αστέρια να σχηματίζονται πιο γρήγορα στις παρυφές παρά στο εσωτερικό του πυκνού πυρήνα του.

Ο γαλαξίας, που ονομάζεται JADES-GS+53.18343−27.79097, υπήρχε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και είναι περίπου 100 φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία. Θεωρητικά μοντέλα έχουν προβλέψει ότι τέτοιοι γαλαξίες από μέσα προς τα έξω θα πρέπει να είναι κοινοί σε όλο το πρώιμο Σύμπαν αλλά οι επιστήμονες προηγουμένως δεν είχαν την ικανότητα να διεισδύουν μέσα από τη σκόνη και το αέριο που τους περιβάλλει.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα των παρατηρήσεων με το James Webb. «Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το James Webb είναι τόσο μεταμορφωτικός για εμάς ως αστρονόμους είναι ότι τώρα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε αυτό που προηγουμένως είχε προβλεφθεί μέσω των κοσμολογικών μοντέλων. Είναι σαν να μπορείς να ελέγξεις την εργασία σου» αναφέρει ο Ουίλιαμ Μπέκιερ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι γαλαξίες αναπτύσσονται με δύο βασικούς τρόπους: είτε συλλαμβάνοντας αρκετό αέριο για να σχηματίσουν νέα άστρα ή μέσω συγχωνεύσεων με μικρότερους γαλαξίες. Αλλά αν αυτοί είναι οι μόνοι μηχανισμοί ή αν μπορεί να υπήρχαν και άλλες κοσμικές διαδικασίες σε προηγούμενα στάδια στο Σύμπαν παραμένει ασαφές.

«Το ερώτημα του πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες κατά τον κοσμικό χρόνο είναι σημαντικό στην αστροφυσική. Είχαμε πολλά εξαιρετικά δεδομένα για μερικά εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν και για μακρινούς αρχαίους γαλαξίες αλλά τώρα με το James Webb, μπορούμε να λάβουμε δεδομένα παρατήρησης από δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, διερευνώντας τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής ιστορίας, που ανοίγει κάθε είδους νέα ερωτήματα» λέει ο Σάντρο Ταξχέλα, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Για να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για αρχαίους γαλαξίες που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα JADES (JWST Advanced Deep Extragalactic Survey) του James Webb. Το φως ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα μέσα στο κενό του Διαστήματος, επομένως όσο πιο βαθιά κοιτάζει το James Webb στο Σύμπαν, τόσο πιο απομακρυσμένο φως αναχαιτίζει και όσο πιο πίσω στο χρόνο, ουσιαστικά, δίνει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να δουν.

Το φως

Η εξέταση αυτών των παρατηρήσεων αποκάλυψε το νέο γαλαξία στους αστρονόμους. Αναλύοντας το φως που προέρχεται από τα αστέρια μέσα οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν την ηλικία τους.

Ανακάλυψαν ότι ο γαλαξίας έχει έναν πολύ πυκνό πυρήνα και περιβάλλεται από έναν δίσκο αερίου και σκόνης του οποίου τα αστέρια υφίστανται ταχύ σχηματισμό – με αποτέλεσμα ο γαλαξίας να διπλασιάζεται σε μέγεθος μία φορά κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια. Μόλις αυτά τα άστρα πάρουν σχήμα, μεταναστεύουν αργά στον πυρήνα και κάνουν τον γαλαξία να περιστρέφεται πιο γρήγορα όπως ένας πατινέρ που τραβάει τα χέρια του πιο κοντά στο σώμα τους λένε οι ερευνητές που αναφέρουν ότι τώρα θα αναζητήσουν και άλλους γαλαξίες σαν αυτόν.

«Φυσικά, αυτός είναι μόνο ένας γαλαξίας, οπότε πρέπει να ξέρουμε τι έκαναν οι άλλοι γαλαξίες εκείνη την εποχή. Ήταν όλοι οι γαλαξίες σαν αυτόν; Τώρα αναλύουμε παρόμοια δεδομένα από άλλους γαλαξίες. Εξετάζοντας διαφορετικούς γαλαξίες σε όλο τον κοσμικό χρόνο, μπορεί να είμαστε σε θέση να ανακατασκευάσουμε τον κύκλο ανάπτυξης και να δείξουμε πώς οι γαλαξίες μεγαλώνουν στο τελικό τους μέγεθος σήμερα» λέει ο Ταξχέλα.

Naftemporiki.gr