Skip to main content

Οι φράουλες ασπίδα στην υγεία της καρδιάς

Υποστηρίζει την καρδιακή λειτουργία και τη διαχείριση χοληστερόλης.

Μπορεί η φράουλα να θεωρείται ένα… γκουρμέ φρούτο που συνοδεύει οινοπνευματώδη ποτά όπως το κονιάκ και η σαμπάνια ή τρώγεται με σαντιγί και σε διάφορα γλυκά αλλά ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition» ερευνητική ομάδα αποκαλύπτει και τα άγνωστα μέχρι σήμερα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η καθημερινή κατανάλωση φράουλας βελτιώνει τα αποτελέσματα του μεταβολισμού των λιπιδίων και της φλεγμονής σε άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι ένας φυσικός και νόστιμος τρόπος για να υποστηρίξει κάποιος την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση της χοληστερόλης.

«Οι φράουλες παρέχουν μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως φαινόλες, πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ο στόχος της ανασκόπησής μας είναι να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη περίληψη πρόσφατων ανθρώπινων μελετών που σχετίζονται με την πρόσληψη φυτοθρεπτικών συστατικών φράουλας και φράουλας στην ανθρώπινη υγεία» λέει η Ρομπέρτα Χολτ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέλυσε 47 κλινικές δοκιμές και 13 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2023.

Τα ευρήματα

Διαπίστωσαν ότι οι φράουλες είναι γεμάτες με ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ενώ μειώνουν τη φλεγμονή. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς και η καλύτερη διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Είτε φρέσκες, είτε κατεψυγμένες είτε σε λυοφιλοποιημένη μορφή, μια ημερήσια δόση φράουλας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική υγεία, ειδικά σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή, οι φράουλες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φράουλας όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι βασικός μοχλός των καρδιακών παθήσεων» αναφέρει είπε η Δρ. Χολτ.

Naftemporiki.gr