Skip to main content

To Hubble κατασκοπεύει εντυπωσιακό γαλαξία που ταξιδεύει στο Σύμπαν με πορεία προς εμάς

πηγή φωτό. (ESA/Hubble & NASA, D. Thilker, J)

Νέες εικόνες του Μ90 που «τρέχει» να συναντήσει το γαλαξία μας.

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή εικόνα του επιβλητικού  σπειροειδή γαλαξία Messier 90 (M90, επίσης NGC 4569) που βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου. Η εικόνα αποτελεί προϊόν φωτογραφιών και δεδομένων που έχει καταγράψει το Hubble στη διάρκεια πολλών ετών παρατηρήσεων που έχει κάνει στον Μ90. Η νέα εικόνα παρέχει μια πολύ πληρέστερη άποψη του σκονισμένου δίσκου του γαλαξία του αέριου φωτοστέφανου του και του λαμπρού πυρήνας του.

Οι εσωτερικές περιοχές του δίσκου του M90 είναι θέσεις σχηματισμού αστεριών, που φαίνονται στη νέα εικόνα με κόκκινο φως. Ο Μ90 βρίσκεται ανάμεσα στους γαλαξίες του σχετικά κοντινού σμήνος της Παρθένου και η τροχιά του οδήγησε τον Μ90 σε μια διαδρομή κοντά στο κέντρο του σμήνους πριν από περίπου τριακόσια εκατομμύρια χρόνια.

Η πυκνότητα του αερίου στο εσωτερικό σμήνος βάρυνε τον M90 σαν ένας δυνατός αντίθετος άνεμος, αφαιρώντας τεράστιες ποσότητες αερίου από τον γαλαξία και δημιουργώντας το διάχυτο φωτοστέφανο που βλέπουμε γύρω του. Αυτό το αέριο δεν είναι πλέον διαθέσιμο για να σχηματίσει νέα αστέρια στο M90 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει πλέον μεγάλη αστρική παραγωγή.

Ο M90 βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, αλλά είναι ένας από τους λίγους γαλαξίες που έρχονται πιο κοντά μας. Η τροχιά του μέσα από το σμήνος της Παρθένου έχει επιταχυνθεί τόσο πολύ που το M90 βρίσκεται στη διαδικασία να διαφύγει εντελώς από το σμήνος. Κατά τύχη, κινείται προς την κατεύθυνση μας. Οι αστρονόμοι έχουν μετρήσει άλλους γαλαξίες στο σμήνος της Παρθένου με παρόμοιες ταχύτητες, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Naftemporiki.gr