Skip to main content

Παρουσιάστηκε ο Γιουσέιν Μπολτ των ανδροειδών (βίντεο)

Στη φωτογραφία το ρομπότ STAR1

Πρόκειται για το ταχύτερο ρομπότ στον κόσμο.

Η κινεζική εταιρεία Robot Era παρουσίασε το ταχύτερο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο. Το STAR1 μπορεί να τρέχει με τελική ταχύτητα λίγο πάνω 15 χλμ./ώρα. Αυτό το καθιστά το πιο γρήγορο ανδροειδές που έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα.

Το STAR1 είναι ένα δίποδο ρομπότ που έχει ύψος 171 εκατοστά και βάρος 65 κιλά. Σε ένα προωθητικό βίντεο, η ομάδα έβαλε δύο ρομπότ STAR1 το ένα εναντίον του άλλου στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα και έδωσε σε ένα μοντέλο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να δει αν αυτό θα το έκανε πιο γρήγορο.

Με κινητήρες υψηλής ροπής και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης το STAR1 που φορούσε υποδήματα περιηγήθηκε σε διάφορους τύπους εδάφους, συμπεριλαμβανομένων λιβαδιών και χαλίκι, ενώ έκανε τζόκινγκ σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και χώμα, και διατήρησε την τελική του ταχύτητα για 34 λεπτά. Η τελική ταχύτητα των 15 χλμ./ώρα σημαίνει ότι ξεπέρασε το ρομπότ H1 της Unitree — το οποίο σημείωσε το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας για ένα δίποδο ρομπότ στα 13 χλμ./ώρα τον Μάρτιο του 2024.

Το STAR1 τροφοδοτείται από τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει επεξεργαστική ισχύ 275 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο (TOPS), σύμφωνα με τον ιστότοπο της Robot Era. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την τυπική ποσότητα ισχύος επεξεργασίας AI που θα βρείτε σε πολλούς από τους καλύτερους φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 45 και 55 TOPS. Το ρομπότ έχει επίσης 12 βαθμούς ελευθερίας, που αναφέρεται στον αριθμό των αρθρώσεων που έχει και στο εύρος των κινήσεων που μπορεί να κάνει.

Naftemporiki.gr