Skip to main content

Εκπληκτικό νέο ρεκόρ ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, μπορεί να «κατεβαίνει» μια ταινία 4Κ Ultra HD σε 0,26 δευτερόλεπτα

Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι απεριόριστες και θα ανοίξουν νέους επιστημονικούς και εμπορικούς δρόμους.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Journal of Lightwave Technology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μεταδώσει δεδομένα με ασύρματη τεχνολογία με ταχύτητες έως και 938 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps)  σημειώνοντας νέο ρεκόρ για ταχύτητες ασύρματης μετάδοσης.

Το νέο ρεκόρ ισοδυναμεί με τη λήψη μιας ταινίας 4K Ultra HD 30 gigabyte (GB) σε 0,26 δευτερόλεπτα. Συγκριτικά, η χρήση της λήψης θα διαρκούσε περίπου 17 έως 29 λεπτά χρησιμοποιώντας τις μέσες συνδέσεις 5G οι οποίες κυμαίνονται από 140 έως 230 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps).  Στη Βρετανία όπου εδρεύουν οι ερευνητές, οι μέσες ταχύτητες 5G είναι περίπου 100 Mbps, που σημαίνει ότι οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που επιτυγχάνονται είναι περίπου 9.380 φορές μεγαλύτερες.

Η μέθοδος

Οι επιστήμονες το πέτυχαν συνδυάζοντας ραδιοφωνικές και οπτικές τεχνολογίες για πρώτη φορά, οι οποίες τους επέτρεψαν να αξιοποιήσουν μήκη κύματος ραδιοσυχνοτήτων (RF) έως και 150 gigahertz (GHz).

«Τα υπάρχοντα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση για πρόσβαση δεδομένων υψηλής ταχύτητας, με τη χωρητικότητα στα τελευταία μέτρα μεταξύ του χρήστη και του δικτύου οπτικών ινών να μας κρατά πίσω. Η λύση που αναπτύξαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες από τις διαθέσιμες συχνότητες για να αυξήσουμε το εύρος ζώνης, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα σήματος και παρέχοντας ευελιξία στην πρόσβαση σε διαφορετικούς πόρους συχνότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά γρήγορα και αξιόπιστα ασύρματα δίκτυα, ξεπερνώντας το σημείο συμφόρησης ταχύτητας μεταξύ των τερματικών χρηστών και του Διαδικτύου. Η νέα προσέγγιση συνδυάζει δύο υπάρχουσες ασύρματες τεχνολογίες για πρώτη φορά – ηλεκτρονικά υψηλής ταχύτητας και φωτονική κυμάτων χιλιοστών. Η τελευταία τεχνολογία χρησιμοποιεί φωτονική, ή φως, για τη δημιουργία σημάτων ραδιοσυχνοτήτων κυμάτων χιλιοστών. Αυτό το υβριδικό σύστημα επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε ζώνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά συστήματα όπως το 6G» αναφέρει ο Ζίξιν Λιού ηλεκτρολόγος μηχανικός στο University College του Λονδίνου (UCL), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr