Skip to main content

Instagram: Προσθέτει λειτουργίες για να βοηθήσει στη διακοπή του sextortion

Προσπάθειες περιορισμού των εκβιασμών στην πλατφόρμα

Το Instagram θα εμποδίσει τους ανθρώπους να μπορούν να κάνουν screenshot ή να καταγράφουν εικόνες και βίντεο που προορίζονται να προβληθούν μία φορά, στο πλαίσιο των «συνεχιζόμενων προσπαθειών» για την πρόληψη του εκβιασμού στην πλατφόρμα.

Η μητρική εταιρεία Meta ανακοίνωσε την Πέμπτη χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στην προστασία των εφήβων από το να εξαπατηθούν για να στείλουν προσωπικές εικόνες σε απατεώνες και να εκβιαστούν γι’ αυτές.

Τα ήδη δοκιμασμένα εργαλεία που θολώνουν τις γυμνές εικόνες στα μηνύματα, καθώς και η απόκρυψη των λιστών οπαδών και ακολούθων των χρηστών από πιθανούς λογαριασμούς sextortion, θα γίνουν επίσης μόνιμα.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει αύξηση του αριθμού των εξαπατήσεων εκβιασμού που λαμβάνουν χώρα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με αυτές να στοχεύουν συχνά σε έφηβα αγόρια. Το Ίδρυμα Internet Watch του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τον Μάρτιο ότι το 91% των αναφορών sextortion που έλαβε το 2023 αφορούσε αγόρια.

Τα νέα εργαλεία θα περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της δυνατότητας λήψης στιγμιότυπων εικόνων και βίντεο που αποστέλλονται σε μηνύματα του Instagram με τους μηχανισμούς «προβολή μία φορά» ή «επιτρέψτε την επανάληψη» – οι οποίοι μπορούν να επιλεγούν από τους χρήστες κατά την αποστολή μιας εικόνας ή ενός βίντεο σε απευθείας μηνύματα. Αυτό θα ισχύει και για την έκδοση του Instagram στο διαδίκτυο.

Η Αντιγόνη Ντέιβις, επικεφαλής της Meta για την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε ότι μια νέα εκστρατεία του Instagram έχει ως στόχο να δώσει στα παιδιά και τους γονείς πληροφορίες σχετικά με το πώς να εντοπίζουν τις απόπειρες sextortion σε περίπτωση που οι δράστες αποφεύγουν τα εργαλεία του για τον εντοπισμό τους.

Τι είναι το sextortion;

Ο εκβιασμός μέσω sextortion, κατά τον οποίο οι απατεώνες εξαπατούν τους ανθρώπους να στείλουν σεξουαλικά εμπιστευτικό υλικό προτού τους εκβιάσουν, έχει γίνει μια κυρίαρχη μορφή κατάχρησης προσωπικών εικόνων που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο.

Η ντροπή, το άγχος και η απομόνωση που νιώθουν τα θύματα των εγκλημάτων sextortion, τα οποία συχνά παρενοχλούνται και τους λένε ότι οι εικόνες τους θα μοιραστούν δημόσια αν δεν πληρώσουν τους εκβιαστές, έχει οδηγήσει ορισμένους να αυτοκτονήσουν.

«Ενσωματωμένη προστασία»

Η Meta δήλωσε ότι τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και η εκστρατεία της έχουν σχεδιαστεί για να βασίζονται σε εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα στους εφήβους και τους γονείς στην πλατφόρμα.

Επίσης, θα αποκρύπτει τις λίστες οπαδών και ακολούθων των ανθρώπων από πιθανούς λογαριασμούς sextortion.

Η Meta μετακινεί επί του παρόντος τα άτομα κάτω των 18 ετών σε εμπειρίες λογαριασμών εφήβων στο Instagram με αυστηρότερες ρυθμίσεις ενεργοποιημένες από προεπιλογή – με τη γονική επίβλεψη να απαιτείται για τους νεότερους εφήβους για να τις απενεργοποιήσουν.

Ωστόσο, ορισμένοι γονείς και ειδικοί δήλωσαν ότι οι έλεγχοι ασφαλείας για τους λογαριασμούς εφήβων μεταθέτουν την ευθύνη του εντοπισμού και της αναφοράς πιθανών απειλών σε αυτούς.

Πηγή: BBC