Skip to main content

B-2 Spirit: Τα μυστικά του αόρατου βομβαρδιστικού που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (βίντεο)

πηγή φωτό. (US. Air Force)

Πρόκειται για το stealth αεροσκάφος που αποτελεί το φόβητρο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Το B-2 Spirit (γνωστό και ως Stealth Bomber) στέλνουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής για να πραγματοποιεί στοχευμένες αποστολές όπως αυτή του βομβαρδισμού εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Πρόκειται για ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος που κατασκεύασε η Northrop Grumman και ενσωματώνει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και έχει σχεδιαστεί να διεισδύει σε πυκνές αντιαεροπορικές άμυνες ενώ είναι σε θέση να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα. Το βομβαρδιστικό έχει πλήρωμα δύο πιλοτών και μπορεί να μεταφέρει έως και ογδόντα βόμβες 230 κιλάών κλάσης JDAM GPS, ή δεκαέξι B83 πυρηνικές βόμβες του ενός τόνου. Το Β-2 είναι το μόνο stealth αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει μεγάλο φορτίο όπλων αέρος-επιφανείας.

· Μήκος 21 μέτρα, ύψος 5,18 μέτρα, άνοιγμα φτερών 52,4 μέτρα.

· Το Β-2 είναι ικανό για επιθετικές αποστολές όλων των υψόμετρων έως 15,200 μέτρα.

· Έχει αυτονομία πτήσης 11,100 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό και πάνω από 18 χιλιάδες χλμ. με ένα ανεφοδιασμό.

· Τα χαρακτηριστικά «stealth» του B-2 του επιτρέπουν να διεισδύσει στις πιο εξελιγμένες άμυνες ενός εχθρού. Η χαμηλή παρατηρησιμότητα του B-2 προέρχεται από ένα μείγμα μειωμένων υπέρυθρων, ακουστικών, ηλεκτρομαγνητικών, οπτικών και ραντάρ υπογραφών που καθιστούν πιο δύσκολο για τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα να ανιχνεύουν, να παρακολουθούν και να αντιμετωπίσουν το B-2. Πολλές πτυχές της διαδικασίας χαμηλής παρατηρησιμότητας είναι απόρρητες ενώ τα σύνθετα υλικά, οι ειδικές επικαλύψεις και ο σχεδιασμός των πτερυγίων του B-2 συμβάλλουν στη διατήρηση της μυστικής του ταυτότητας. Η χαμηλή παρατηρησιμότητα του παρέχει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία δράσης σε μεγάλα υψόμετρα, αυξάνοντας την εμβέλεια και το οπτικό του πεδίο για τους αισθητήρες B-2.
·  Αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί κυρίως ως πυρηνικό βομβαρδιστικό, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη για να ρίξει συμβατικές βόμβες στη Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999, και η χρήση του συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

· Η ανάμειξη των τεχνολογιών χαμηλής παρατηρησιμότητας με την υψηλή αεροδυναμική απόδοση του και το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο δίνει στο Β-2 σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

· Το Β-2 έχει πλήρωμα των δύο: ένας πιλότος στο αριστερό κάθισμα, και ο διοικητής της αποστολής στα δεξιά, ενώ έχει διατάξεις και για ένα τρίτο μέλος πληρώματος εάν απαιτείται

· Η Αμερικανική Αεροπορία στοχεύει στο να αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα το σύνολο των B-2 που βρίσκονται σε υπηρεσία με το νέο στελθ βομβαρδιστικό B-21 που έχει αναπτύξει και πάλι η Northrop Grumman και παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

· Το B-2 κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αεροπορική αποστολή μάχης στην ιστορία, που χρονολογείται από το 2001 έξι B-2 εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν για μια αποστολή 44 ωρών. Το B-2 έκανε ένα γρήγορο pit stop με τους κινητήρες ακόμα σε λειτουργία, και μετά πέταξε πίσω στο Μιζούρι για συνολικά περισσότερες από 70 συνεχόμενες ώρες.

Naftemporiki.gr