Skip to main content

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από ένα αστρικό ηφαίστειο (βίντεο)

πηγή φωτό. ( NASA, ESA, M. Stute, M. Karovska, D. de Martin & M. Zamani (ESA/Hubble), N. Bartmann (ESA/Hubble) Στιγμιότυπο από το φαινόμενο του αστρικού ηφαιστείου που κατέγραψε το Hubble.

Ένα κοσμικό φαινόμενο που σπάνια παρατηρούν οι επιστήμονες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «αστρικό ηφαίστειο». Οι εικόνες αποτυπώνουν τι συμβαίνει στο άστρο R Aquarii με βίαιες εκρήξεις να εκτοξεύουν ύλη γύρω από το άστρο. Ο όρος αστρικό ηφαίστειο διατυπώθηκε αφού το φαινόμενο φαίνεται να προκαλεί εκτόξευση ύλης με τρόπο ανάλογο όπως η λάβα εκτοξεύεται από το εσωτερικό της γης.

Το R Aquarii δεν είναι ένα μεμονωμένο άστρο αλλά ένα συμβιωτικό μεταβλητό άστρο αποτελούμενο από έναν κόκκινο γίγαντα και έναν λευκό νάνο που περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλο σε έναν αιώνιο κοσμικό χορό. Ο κόκκινος γίγαντας πάλλεται, με τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητά του να αλλάζουν σε μια περίοδο 390 ημερών. Αυτό διασταυρώνεται με την 44χρονη τροχιακή περίοδο του λευκού νάνου. Όταν ο λευκός νάνος αρχίζει να κλείνει μέσα στον κόκκινο γίγαντα, απορροφά μέρος του αερίου του μέσω της βαρύτητας και συσσωρεύει τον δίσκο γύρω του μέχρι να καταρρεύσει και να εκραγεί, πετώντας πίδακες υλικού. Τότε ο κύκλος ξεκινά ξανά.

«Αυτό το ξέσπασμα εκτοξεύει ισχυρούς πίδακες που φαίνονται ως νήματα που εκτοξεύονται από το δυαδικό σύστημα, σχηματίζοντας βρόχους και ίχνη καθώς το πλάσμα αναδύεται με τη μορφή σερπαντίνων. Το πλάσμα συστρέφεται από τη δύναμη της έκρηξης και διοχετεύεται προς τα πάνω και προς τα έξω από ισχυρά μαγνητικά πεδία. Η εκροή φαίνεται να λυγίζει πίσω στον εαυτό της σε ένα σπειροειδές σχέδιο. Τα νήματα λάμπουν στο ορατό φως επειδή ενεργοποιούνται από την ακτινοβολία με φυσαλίδες από το αστρικό δίδυμο που είναι το R Aquarii» αναφέρουν οι επιστήμονες που ελέγχουν τη λειτουργία του Hubble.

Το νεφέλωμα γύρω από το δυαδικό άστρο είναι γνωστό ως Cederblad 211 και μπορεί να είναι το κατάλοιπο μίας αστρικής έκρηξης σουπερνόβα.

Naftemporiki.gr