Skip to main content

Ο «άνεμος του διαβόλου» απειλεί με πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος την Καλιφόρνια

REUTERS/Fred Greaves
Εικόνα από μεγάλη πυρκαγιά στη Καλιφόρνια, οι ζεστοί ξηροί άνεμοι απειλούν ξανά την αμερικανική πολιτεία.

Πρόκειται για ζεστούς ξηρούς ανέμους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα..

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Καλιφόρνια δέχονται από χθες προειδοποιήσεις καθώς ο αποκαλούμενος «διαβολικός άνεμος» (diablo wind) αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο και την κεντρική ακτή της αμερικανικής πολιτείας. Το φαινόμενο αφορά ζεστούς, ξηρούς ανέμους που φυσούν από βορειοανατολικά με ταχύτητες που σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα τα 100 χλμ./ώρα.

Η εταιρεία κοινής ώφελειας Pacific Gas and Electric (PG&E)  ειδοποίησε τους πελάτες σε όλη τη βόρεια και κεντρική παράκτια περιοχή της Καλιφόρνια ότι ενδέχεται να κλείσει τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος για να περιορίσει τον κίνδυνο ηλεκτρικών σπινθήρων. H NWS εξέδωσε προειδοποίηση πυρκαγιάς με «κόκκινη σημαία» σε περιοχές της βόρειας Καλιφόρνια καθώς οι θερμοί, ξηροί άνεμοι προβλέπεται να χτυπήσουν σε ολόκληρη την πολιτεία.

Οι αρμόδιοι καλούν τους κατοίκους στο μονοπάτι των ανέμων να έχουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που προκληθεί κάποια πυρκαγιά στη περιοχή τους. Αυτοί οι άνεμοι είναι πιο συνηθισμένοι την άνοιξη και το φθινόπωρο και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα ακραίων συνθηκών πυρκαγιάς που προκαλούνται από τον άνεμο το φθινόπωρο.

Οι diablo winds «μαστιγώνουν» την Καλιφόρνια με ριπές που ξεραίνουν τη γη και διευκολύνουν πολύ τις πυρκαγιές να ξεκινήσουν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αυτοί οι άνεμοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους από το απόγευμα της Πέμπτης και να έχουν διάρκεια περίπου 24 ωρών με την μεγαλύτερη ένταση τους να βιώνουν οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Πυρκαγιές που έχουν προκληθεί στο παρελθόν από αυτούς τους ανέμους αποδείχτηκαν εξαιρετικά καταστροφικές.

Naftemporiki.gr