Skip to main content

Δείτε το μεγαλύτερο 3D χάρτη του Σύμπαντος που έφτιαξε το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης (βίντεο)

Ο κοσμικός άτλαντας είναι προϊόν σύνθεσης πολλών εικόνων.

Με διάμετρο 93 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, το Σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να είναι συντριπτικό να το οραματιστεί κανείς. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) αρχίζουν να συνθέτουν τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ.

Το τηλεσκόπιο Ευκλείδης της ESA αποκάλυψε τις πρώτες του εικόνες που κόβουν την ανάσα που θα αποτελέσουν το πρώτο κομμάτι αυτού του «κοσμικού άτλαντα». Το «τεράστιο μωσαϊκό» αποτελείται από δεδομένα εικόνας 208 gigapixel, καλύπτοντας μια περιοχή στο νότιο ουρανό περισσότερο από 500 φορές την περιοχή της πανσελήνου είπε η ESA.

Με περίπου 14 εκατομμύρια γαλαξίες, αντιπροσωπεύει το ένα τοις εκατό της ευρείας έρευνας του ουρανού που θα καταγράψει ο Ευκλείδης για έξι χρόνια για να ρίξει φως σε δύο από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος: τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη. Το «τεράστιο μωσαϊκό» αποτελείται από δεδομένα εικόνας 208 gigapixel, καλύπτοντας μια περιοχή στον νότιο ουρανό περισσότερο από 500 φορές την περιοχή της πανσελήνου, σύμφωνα με την ESA

Το «τεράστιο μωσαϊκό» αποτελείται από δεδομένα εικόνας 208 gigapixel, καλύπτοντας μια περιοχή στον νότιο ουρανό περισσότερο από 500 φορές την περιοχή της πανσελήνου, σύμφωνα με την ESA. Η σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια που δεν απορροφούν, αντανακλούν ή εκπέμπουν φως, ενώ η σκοτεινή ενέργεια πιστεύεται ότι απομακρύνει τους γαλαξίες, προκαλώντας την επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος.

Η Valeria Pettorino, επιστήμονας του προγράμματος Euclid στην ESA, δήλωσε: «Αυτή η εκπληκτική εικόνα είναι το πρώτο κομμάτι ενός χάρτη που σε έξι χρόνια θα αποκαλύψει περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού. «Αυτό είναι μόλις το 1% του χάρτη, και ωστόσο είναι γεμάτος από ποικίλες πηγές που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να περιγράψουν το Σύμπαν».

Η ESA είπε ότι ένα «ειδικό χαρακτηριστικό» που μπορεί να δει κανείς στο μωσαϊκό είναι τα αμυδρά σύννεφα ανάμεσα στα αστέρια του Γαλαξία μας, τα οποία εμφανίζονται με ανοιχτό μπλε χρώμα στο μαύρο φόντο του Διαστήματος.

Naftemporiki.gr