Skip to main content

Δείτε τον κομήτη του αιώνα να ταξιδεύει στη Γη και τον αττικό ουρανό (βίντεο)

πηγή φωτό. (Farmakopoulos Antonis)
Ο κομήτης Α3 όπως εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από Πάνειο όρος στην Κερατέα Αττικής και καταγράφηκε από τον φακό του αστροφωτογράφου Αντώνη Φαρμακόπουλου.

Εντυπωσιακές εικόνες από ένα εξαιρετικά φωτεινό διαστημικό σώμα.

Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) χαρακτηρίζεται ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται από επιστήμονες, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αποτελεί έναν πολύ εντυπωσιακό κομήτη που φώτισε τον ουράνιο θόλο της Γης τα τελευταία 24ώρα. Το πέρασμα του κομήτη καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο ενώ εικόνες του κατέγραψαν και οι κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο κομήτης έγινε ορατός και στον ουρανό της Ελλάδας με πολλούς φίλους του Διαστήματος και αστροφωτογράφους να καταγράφουν εικόνες του. Μια από τις πιο εντυπωσιακές στον ουρανό της Αττικής δημοσιεύεται από το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κομήτης Α3 όπως εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από Πάνειο όρος στην Κερατέα Αττικής και καταγράφηκε από τον φακό του αστροφωτογράφου Αντώνη Φαρμακόπουλου.

Ο κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες. Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν της Κίνας και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική. Επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποίησε το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και για μερικά ακόμη 24ωρα ήταν ιδιαίτερα ορατός στον ουράνιο θόλο.

Naftemporiki.gr