Skip to main content

Ο ιδιωτικός διαστημικός σταθμός που υπόσχεται τον καλύτερο ύπνο έξω από τη Γη (βίντεο)

Εικόνα από ένα μέλος του πληρώματος του Heaven-1 που δείχνει να κοιμάται ευχάριστα στον σταθμό.

Ενα επαναστατικό σύστημα ξεγελάει την έλλειψη βαρύτητας σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Από τη στιγμή που η NASA ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει (για μια ακόμη φορά) τη διάρκεια λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στρέφοντας το ενδιαφέρον της στη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργείται. Διάφορες εταιρείες σχεδιάζουν διαστημικούς σταθμούς οι περισσότεροι εκ των οποίων θα λειτουργούν τόσο ως κέντρα επιστημονικής έρευνας αλλά θα λειτουργούν επίσης ως τουριστικά καταλύματα διαθέτοντας παράλληλα και χώρους εμπορικής αξιοποίησης. Η αμερικανική εταιρεία Vast παρουσίασε τα σχέδια του Heaven-1 ενός διαστημικού σταθμού που θέλει να φτιάξει σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή Πίτερ Ράσελ Κλαρκ που συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με την Apple.

«Οι αστροναύτες που ζουν σε μηδενική βαρύτητα θέτουν μοναδικές σχεδιαστικές προκλήσεις. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματικό και φυσικά ανακουφιστικό οδηγεί σε εντελώς νέα αποτελέσματα. Οι εσωτερικοί χώροι του Haven-1 είναι σχεδιασμένοι με ακρίβεια και ευαισθησία για να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες του μπορούν έχουν μια ωραία διαβίωση στο Διάστημα» λέει ο Κλαρκ.

Από έξω ο Haven-1 μοιάζει με ένα συμβατικό διαστημόπλοιο. Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει ένα κεντρικό παράθυρο, που επιτρέπει στους αστροναύτες να βιώνουν μια πλήρη θέα της Γης. Το εσωτερικό είναι πολύ πιο ζεστό και φιλόξενο από το ISS, με εσωτερικούς χώρους από ξύλο σφενδάμου παντού.

«Οι εσωτερικές επιφάνειες του Haven-1 είναι μαλακές και επενδυμένες έτσι ώστε να παρέχουν ένα πρόσθετο βαθμό ασφαλείας για το πλήρωμα καθώς επιπλέουν παντού» αναφέρει η Vast. Υπάρχουν ειδικά σημεία πάνω και κάτω από τον κύριο διάδρομο που προσφέρουν στους αστροναύτες έναν χώρο για ξεκούραση.

«Λίγο μεγαλύτερα από τα δωμάτια του πληρώματος στο ISS, αυτά τα διευρυμένα προσωπικά δωμάτια είναι μοναδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν την αλλαγή, την ψυχαγωγία, την ηλεκτρονική επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα πίσω στη Γη και, το πιο σημαντικό, μια καλή ξεκούραση» αναφέρει η εταιρεία η οποία θα συνεργαστεί με το διαστημικό δορυφορικό στόλο τηλεπικοινωνιών Starlink της SpaceX, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ.

Οι ανέσεις

Χωρίς τη βαρύτητα να μπορεί να κρατά σε οριζόντια θέση τον άνθρωπο ο ύπνος στο Διάστημα αποτελεί μια  τους αστροναύτες. Ωστόσο, η Vast ελπίζει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με ένα σύστημα για το οποίο η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Το σύστημα ενσωματώνεται σε ένα σημείο που μετατρέπεται σε ένα πολύ μεγάλο κρεβάτι που παρέχει εξατομικευμένη ποσότητα ίσης πίεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και διαθέτει κανονικά αλλά και πλευρικά προσκέφαλα. Ο κύριος κοινόχρηστος χώρος έχει έκταση περίπου 25 τετραγωνικών μέτρων και θα χρησιμεύσει ως πολυλειτουργικός κόμβος όπου το πλήρωμα μπορεί να φάει, να ασκηθεί, να πραγματοποιήσει εργαστηριακά πειράματα και να χαλαρώσει.

Ένα πτυσσόμενο τραπέζι μπορεί να διπλωθεί στο πάτωμα όταν δεν χρησιμοποιείται, ενώ οι αστροναύτες θα μπορούν να κοιτάζουν τη Γη μέσα από ένα γυάλινο θόλο παρατήρησης. Εν τω μεταξύ, οι αστροναύτες θα μπορούν να παραμείνουν ενεργοί στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο με όργανα και συστήματα που στοχεύουν στη βελτίωση της οστικής, μυϊκής και καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης» λέει η Vast.

Naftemporiki.gr