Skip to main content

Αμίαντος: Ο σιωπηλός δολοφόνος στη Λωρίδα της Γάζας

REUTERS/Ayman Al Hassi

Η άκρως τοξική χημική ουσία απελευθερώνεται από τους βομβαρδισμούς.

Ο αμίαντος που είναι μια άκρως τοξική ουσία αποτελεί δυστυχώς συστατικό πολλών υλικών που χρησιμοποιούνται στις οικοδομικές κατασκευές. Ειδικοί κρούουν του κινδύνου αναφέροντας ότι ο αμίαντος μετατρέπεται σε έναν «σιωπηλό δολοφόνο» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν γκρεμίσει αμέτρητα κτίρια και πολυκατοικίες απελευθερώνοντας σύμφωνα με τους ειδικούς τεράστιες ποσότητες του αμίαντου στον αέρα τον οποίο εισπνέουν οι κάτοικοι της Γάζας.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 4,343 άτομα που είτε επέζησαν από την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου είτε ήταν μέλη σωστικών συνεργείων που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της καταστροφής έχασαν την ζωή τους στη συνέχεια από ασθένειες που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο.

«Θα είναι ακριβώς το ίδιο και στη Γάζα. Οι συγκεντρώσεις αμιάντου από τον αέρα θα είναι εξαιρετικά υψηλές, και αυτό είναι εγγυημένο μεσοθηλίωμα» είπε στο Αλ Τζαζίρα ο Ρότζερ Γουίλει, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον αμίαντο  αναφερόμενος σε έναν καρκίνο που σχηματίζεται συνήθως στις περιοχές γύρω από τους πνεύμονες ή την κοιλιά.

Η έκθεση στον αμίαντο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνους του πνεύμονα, του λάρυγγα και των ωοθηκών καθώς και στην αμιάντωση, την οποία το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ περιγράφει ως «φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων».

Κορυφαίοι ειδικοί λένε ότι κρούσματα καρκίνου πιθανότατα θα κάνουν την εμφάνιση τους «επί δεκαετίες» στην πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια. Η Λιζ Ντάρλινσον που είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mesothelioma UK πιστεύει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον αμίαντο θα αποτελέσουν μια «τραγωδία που θα εκτυλιχθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι αποκαρδιωτικό να γνωρίζουμε ότι η κληρονομιά αυτού του πολέμου θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια».

Naftemporiki.gr