Skip to main content

Δείτε την εκτόξευση του σκάφους που θα εξερευνήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία με τον υπόγειο ωκεανό

Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποστολής Europa Clipper.

Η αποστολή Europa Clipper θα ταξιδέψει στην Ευρώπη φαίνεται ότι διαθέτει νερό σε υγρή μορφή.

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής σήμερα Δευτέρα το βράδυ στις επτά το βράδυ ένας πύραυλος της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, θα εκτοξευτεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα μεταφέροντας το σκάφος της αποστολής Europa Clipper της NASA που θα  πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία που όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια σε βάθος δεκάδων χλμ. υπάρχει ένας ωκεανός οπότε θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους στόχους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη σουΐτα επιστημονικών οργάνων, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον το φεγγάρι αυτό έχει συνθήκες που είναι κατάλληλες για ζωή. Βασικοί στόχοι της αποστολής θα είναι η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης, η διαπίστωση της σύστασής της, η αναζήτηση πρόσφατων ή εν εξελίξει ενδείξεων γεωλογικής δραστηριότητας, η μέτρηση του πάχους του παγωμένου κελύφους του φεγγαριού, η αναζήτηση λιμνών κάτω από την επιφάνεια, και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βάθος και την αλμυρότητα του ωκεανού της Ευρώπης.

Το παγωμένο φεγγάρι του Δία ήταν το πρώτο από τα διαστημικά σώματα του ηλιακού μας συστήματος που υποδείχθηκε η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή σε αυτό έστω και υπόγεια. Τα επόμενα χρόνια έχει υποδειχθεί η ύπαρξη υπόγειων ωκεανών σε διάφορους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου αλλά και σε πλανήτες νάνους όπως ο Πλούτωνας και η Δήμητρα.

Το Europa Clipper αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030. Αρχικά προοριζόταν να εκτοξευτεί με τον πύραυλο SLS (Space Launch System) της NASA. Το ενδιαφέρον για την Ευρώπη ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν το διαστημόπλοιο Galileo της NASA έδωσε στοιχεία πως η Ευρώπη φιλοξενούσε έναν ωκεανό νερού με υγρή μορφή κάτω από το εξώτερο κέλυφός της. Το φεγγάρι του Δία πιθανότατα έχει έναν βραχώδη πυρήνα, που περιτριγυρίζεται από περίπου 80 χλμ. νερού σε υγρή μορφή, που καλύπτονται με τη σειρά τους από ένα κέλυφος πάγου πάχους περίπου 20 χλμ.

Naftemporiki.gr