Skip to main content

Γενετική ανάλυση απεφάνθη ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Εβραίος ισπανικής καταγωγής

Λύση σε ένα μυστήριο πέντε αιώνων επιχειρεί να δώσει μια έρευνα DNA του θρυλικού θαλασσοπόρου.

Το μυστήριο αιώνων σχετικά με την εθνικότητα του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύφθηκε από επιστήμονες σε ντοκιμαντέρ της ισπανικής τηλεόρασης μετά από ανάλυση DNA. Ο εξερευνητής ήταν Εβραίος και από την Ισπανία, σύμφωνα με το Columbus DNA: His True Origin, ένα πρόγραμμα που μεταδόθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTVE το Σάββατο για να τιμήσει την Ισπανία που γιορτάζει την εθνική της ημέρα και γιορτάζει την άφιξη του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που ήταν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, που εδώ και πολύ καιρό χαρακτηριζόταν από τις αρχές ως η τελευταία ανάπαυση του Κολόμβου, αν και υπήρχαν αντίπαλοι ισχυρισμοί. Η ομάδα τα συνέκρινε με αυτά γνωστών συγγενών και απογόνων.

Ο τάφος μέσα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης: είναι μια μεγάλη και περίτεχνη πέτρινη κατασκευή σε ένα βάθρο με αγάλματα εραλδικών μορφών στις γωνίες του Μελέτη DNA επιβεβαιώνει ότι τα λείψανα του Χριστόφορου Κολόμβου είναι ενταφιασμένα στη Σεβίλλη.

Διάφορες χώρες διαφωνούν επί μακρόν για την προέλευση και τον τελικό τόπο ανάπαυσης του ανθρώπου που ηγήθηκε των αποστολών που χρηματοδοτήθηκαν από την Ισπανία από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακάλυψη από τους Ευρωπαίους της Αμερικής και της μετέπειτα κατάκτησης της ηπείρου.

Πολλοί ιστορικοί αμφισβήτησαν την κρατούσα θεωρία ότι ο Κολόμβος ήταν από τη Γένοβα της βορειοδυτικής Ιταλίας. Άλλες θεωρίες κυμαίνονταν από το ότι ήταν Ισπανοεβραίος, Έλληνας, Βάσκος ή Πορτογάλος. Ο Λορέντε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την έρευνα την Πέμπτη, είχε επιβεβαιώσει προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκαν στον εξερευνητή.

Naftemporiki.gr